Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Metalferos: Percheziții în cadrul…

Dosarul Metalferos: Percheziții în cadrul INI: 4 persoane, reținute

Procuratura Generală (PG) în comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar și ofițeri ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA) au descins luni, 3 august, Inspectoratul Național de Investigații al IGP unde au efectuat mai multe percheziții.

Contactat de Ziarul de Gardă, șeful SPIA, Ion Mămaligă, ne-a confirmat acțiunile de urmărire penală, dar a refuzat să ne ofere detalii, făcând trimitere la secretul anchetei. Totuși, conducerea instituției ne-a confirmat că până la ora actuală 4 persoane au fost reținute.

Procurora Maria Vieru, la fel, a refuzat să ne ofere noi informații, făcând referire la mersul anchetei ce ar putea fi afectat.

„Procuratura Generală, de comun cu SIS și SPIA al MAI, desfășoară acțiuni procesuale, necesare stabilirii adevărului obiectiv pe cazul vizând fraudarea SA „Metalferos”. La finalizarea acestora vom reveni cu detalii. Oferirea oricăror alte date poate afecta mersul anchetei”, ne-a comunicat Vieru.

Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

Organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat. Dar, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe, care duc și spre urmele unui deputat din actuala coaliție majoritară din Parlament, rămâne pe masa procurorilor. 

Guvernul a anunțat că, la mijlocul lunii august, va scoate la vânzare cota de 78,28% deținută de stat prin intermediul Agenției Proprietății Publice (APP) în cadrul Metalferos, societate pe acțiuni a cărei activitate se rezumă la achiziționarea, prelucrarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase.