Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul în care Igor Popa,…

Dosarul în care Igor Popa, procuror-șef suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău este cercetat pentru fals în declarația de avere, transmis în instanța de judecată

Igor Popa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, va comparea pe banca acuzaților. Dosarul în care Igor Popa este cercetat pentru fals în declarația de averea fost transmis în instanța de judecată și repartizat spre examinare.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procuror Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că la 7 februarie dosarul în care Igor Popa este cercetat pentru fals în declarația de avere a fost trimis în instanță, iar celălalt dosar în care Popa este cercetat pentru îmbogățire ilicită încă se află la etapa urmăririi penale.

Dosarul în care procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău este cercetat pentru fals în declarația de avere a fost repartizat magistraților spre examinare.

La 28 ianuarie, procurorii anticorupție au terminat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea lui Igor Popa, procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, căruia i se impută săvârșirea a cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).

Igor Popa este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.

La 27 ianuarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus prelungirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în privința lui Igor Popoa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, cu 30 de zile. Decizia instanței de fond a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău de către procurorii anticorupție. Detalii aici

La 28 decembrie 2021, Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Detalii aici

La 9 noiembrie 2021, Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa.

Igor Popa a fost până în 2018 procuror general adjunct, iar puțin timp, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al PA, a deținut interimatul funcției de procuror general. Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, atunci când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror interimar al mun. Chișinău.

În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.