Principală  —  IMPORTANTE   —   Măsura preventivă sub formă de…

Măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată lui Igor Popa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, prelungită cu 30 zile. Decizia, contestată la CA Chișinău

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus, la 27 ianuarie, prelungirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în privința lui Igor Popoa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, cu 30 de zile. Decizia instanței de fond a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău de către procurorii anticorupție.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că magistrații au prelungit măsura preventivă în privința lui Igor Popa pe un termen de 30 zile, deși procurorii au solicitat 60 de zile.

Decizia magistraților a fost contestată cu recurs de către procurorii anticorupție la Curtea de Apel Chișinău. Recursul se află în proces de examinare, nefiind emisă o soluție asupra acestuia”, a declarat procurora Mariana Cherpec.

La 28 ianuarie, procurorii anticorupție au anunțat că au terminat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea lui Igor Popa, procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, căruia i se impută săvârșirea a cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere (art.352/1 alin.(2) din Codul penal).

Astfel, Igor Popa este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.

La 9 noiembrie 2021, Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost reținut pentru 72 de ore.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror-interimar al mun. Chișinău.

În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.