Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul Hexi Pharma: soția, din…

Dosarul Hexi Pharma: soția, din Moldova, a lui Dan Condrea, cercetată penal pentru spălare de bani, a fost audiată de Parchetul General și DNA

mediafax.ro, tolo.ro

Uliana Ochinciuc, soția din Republica Moldova a lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, care la 22 mai a decedat în urma unui accident rutier, este cercetată de procurorii români, sub control judiciar, pentru spălare de bani într-o cauză penală privind activitatea Hexi Pharma. În același dosar este cercetat și fratele acesteia, Radu Ochinciuc care era angajat la Hexi Pharma. Față de acesta, la 2 iunie curent, a fost aplicată măsura de control judiciar pentru 60 de zile.

Despre Uliana Ochinciuc, originară din Ungheni, ZdG a scris că deține 6,25% din cota parte a fir­mei „Hexi Pharma Co” SRL, dar și  că este aso­ci­ată cu 20% părți soci­ale și la „Hexi Med” SRL, care deține Cli­nica Medi­cală „Hexi Med”. La Hexi Pharma mai activau cei doi frați gemeni ai săi și o verișoară, tot din R. Moldova.

Uliana Ochinciuc a fost audiată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din București de către procurorii care investighează accidentul rutier în urma căruia patronul Hexi Pharma a decedat. În cazul anchetei deschise după accidentul lui Dan Condrea, procurrul General al României, Augustin Lazăr, a declarat că este exclusă varianta omorului, iar anchetatorii merg pe varianta unei sinucideri. Procurorii au găsit în telefonul soţiei lui Dan Condrea un schimb de mesaje, înregistrat cu câteva minute înainte de producerea accidentul, în care femeia îl sfătuia să „să nu facă vreo prostie”, au declarat surse judiciare pentru mediafax.ro. Potrivit surselor citate, cu câteva minute înainte de accident,  Uliana Ochinciuc, a transmis soțului un mesaj în care îl întreba unde este şi ce face. Dan Condrea a răspuns scurt „Meditez”. Mesajul următor venea tot de la soţia sa, care îl sfătuia să aibă grijă şi să nu facă vreo prostie.

Ieri, Uliana Ochinciuc, s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție. Ea a afirmat, la intrarea în sediul DNA, că nu știe motivul convocării în fața procurorilor anticorupție și urmează să vadă pentru ce anume a fost chemată. Întrebată de jurnaliști dacă regretă ceea ce s-a întâmplat, ea a spus: „Bineînțeles că regret”.

Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, este urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală iar soţia lui Dan Condrea dar şi fratele acesteia sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani. Procurorii au pus sechestru asigurator pe zeci de case, mașini și bunuri ale firmei Hexi Pharma. Pe lângă dezinfectanții diluați vânduți în spitale, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, ar fi patronat o afacere care ar fi păgubit statul român cu cel puțin 2 milioane de euro, spun procurorii DNA. Parteneri i-ar fi fost Flori Dinu, Uliana Ochinciuc si fratele celei din urmă. Cu toții, timp de 8 ani, ar fi pus la punct o schemă ca să nu plăteasca impozitul datorat statului român din profitul pe care îl făceau.

La sfâr­șit de apri­lie 2016, în sis­te­mul medi­cal din Româ­nia a izbu­c­nit un scan­dal care a dus, în final, la demi­sia minis­tru­lui Sănă­tă­ții, Patri­ciu Achimaş-Cadariu. Acest fapt a sur­ve­nit după ce Gazeta Spor­tu­ri­lor și Cătă­lin Tolon­tan, redac­to­rul șef al publi­ca­ției, au scris des­pre fap­tul că dez­in­fec­tan­ții pro­duși și comer­ci­a­li­zați de com­pa­nia far­ma­ce­u­tică „Hexi Pharma Co”, care ajung în sute de spitale din România, nu cores­pund cerin­țe­lor și nici măcar infor­ma­ți­i­lor care se con­țin pe eti­chetă, fiind dilu­ați de până la zece ori. Ulte­rior, ZdG a sta­bi­lit că patru pro­duse ale com­pa­niei româ­nești sunt omo­lo­gate și în R. Mol­dova, iar autoritățile nu cunosc dacă produsele au ajuns în spitale. După acest arti­col, MS, printr-un comu­ni­cat de presă sem­nat de minis­tra Ruxanda Gla­van acuza, indi­rect, ZdG de fap­tul că ar inflama spi­ri­tele și afirma că Ministerul, prin intermediul Centrului Național de Sănătate Publică s-a autosesizat, iar rezultatele demersurilor au stabilit că dezinfectanții n-au ajuns niciodat în instituțiile medicale din țară.

Procurorii din România au inițiat un dosar penal în cazul dzinfecțanților Hexi Pharma, iar compania și-a sistat activitatea. La 22 mai, Dan Condrea, patronul Hexi Pharma a decedat în urma unui accident rutier pe drumul dintre casă și laborator. Anchetatorii cercetează varianta sinuciderii.

Foto colaj: mediafax.ro, tolo.ro