Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul care vizează avionul din…

Dosarul care vizează avionul din Ucraina implicat în contrabandă cu țigări, depistat pe un câmp din Edineț, trimis în judecată

Sursa foto: PCCOCS/ Facebook

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 31 ianuarie, că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul care vizează avionul din Ucraina implicat în contrabandă cu țigări, depistat pe un câmp din Edineț, în septembrie 2021, pe episodul participării pilotului principal la introducerea ilegală în R. Moldova a aparatului de zbor, prin contrabandă.

Pilotul este originar din Kiev, Ucraina, are vârsta de peste 60 de ani, iar antecedente penale nu a avut.

Potrivit celor incriminate de procurorii PCCOCS, acesta a survolat spațiul aerian al R. Moldova fără autorizația necesară, din Ucraina spre România și a aterizat pe o pistă improvizată, pe un câmp, fără să fie supus controlului vamal, aparatul aerian fiind astfel introdus prin contrabandă în țară. Potrivit legii penale, ultima infracțiune se pedepsește cu închisoare pentru un termen de la 4 la 10 ani.

„În privința altor complici (din R. Moldova, Ucraina și Belarus), urmărirea penală continuă, în cooperare cu Poliția de Frontieră, iar organizatorul infracțiunii a fost anunțat în căutare. După demonstrarea în judecată a vinovăției acestora, aparatul aerian cu valoarea în vamă de aproape 300.000 lei va fi supus confiscării speciale”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Scopul introducerii prin contrabandă a avionului în R. Moldova este investigat de către PCCOCS și Poliția de Frontieră, în cooperare cu autoritățile din Ucraina.

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, însă, figuranții din dosar se prevalează de prezumția nevinovăției.

Patru piloți, trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului au fost reținuți pe 14 septembrie 2021, în cazul avionului cu țigări de contrabandă capturat la Edineț. Alte două persoane au fugit de la fața locului și au fost date în căutare internațională.

Potrivit șefului-adjunct al Poliției de Frontieră, Daniel Martnos, polițiștii au încercat să rețină în total șase persoane, astfel trei piloți care erau la bord – doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus au fost reținuți la fața locului, alte două persoane au fugit, iar al patrulea pilot – cetățean al Ucrainei a fost reținut la hotel. Poliția de Frontieră susține că pe acest caz a fost deschis dosar penal în baza a două articole – unul pentru survolarea neautorizată a spațiului aerian și altul pentru trecerea ilegală a frontierei de stat.