Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosar penal la CNA după…

Dosar penal la CNA după vânzarea dubioasă a trei complexe de rachete antiaeriene

Centrul Național Anticorupție (CNA) a deschis un dosar penal pe faptul comercializării, în februarie 2016, a trei com­plexe de rachete anti­a­e­riene de către Minis­te­rul Apă­ră­rii prin inter­me­diul ÎS „Aero­por­tu­lui Inter­na­ţio­nal Măr­cu­leşti”, informație dezvăluită de ZdG. În urma tranzacției, rachetele au ajuns la o firmă din Marea Bri­ta­nie, administrată de un ucrainean.

Dosarul a fost deschis în baza art. 328 Cod Penal, care se referă „la depăşirea atribuţiilor de serviciu” de către factorii de decizie ai Aeroportului Internațional Mărculești. „La moment, are loc audierea martorilor, însă nicio persoană nu are statut procesual”, a menționat Angela Starinschi, ofițerul de presă al CNA. Dosarul, afirmă, Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA, a fost deschis pe 31 martie 2016, chiar în ziua în care ZdG scria despre aceste tranzacții suspecte. Reprezentanții instituției afirmă însă că investigațiile au fost inițiate anterior. Dosarul este gestionat de către Direcția urmărire penală a CNA.

Tot la acea dată, CNA anunță că a inițiat și un dosar penal, tot în baza art. 328 Cod Penal, după ce factori de decizie ai Aeroportului Mărculești au beneficiat de mai multe facilități în relația cu întreprinderea de stat. La subiect, CNA a elaborat un studiu, despre care ZdG a scris anterior.

Precizăm că la 31 martie curent, ZdG a publicat un articol despre licitația organizată de către Aero­por­tul Inter­na­ţio­nal Măr­cu­leşti, în urma căreia complexul de rachete a fost vândut unei firme din Marea Britanie, „S-Profit”, tranzacție ce ar fi prejudiciat statul cu milioane de USD. În Ucraina, această com­pa­nie a făcut tranza­cţii cu sta­tul, pro­cu­rând arma­ment la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă, pen­tru ca ulte­rior să-l revândă giganţi­lor din dome­niu de două ori mai scump.

Com­plexul de rachete anti­a­e­riene „S-125 M1 Neva” a ajuns în gestiunea Aero­por­tului Inter­na­ţio­nal Măr­cu­leşti la sfârșitul anului trecut, după drept urmare a unui ordin din 10 decembrie 2015 a ministrului Apărării, Ana­to­lie Şalaru „în sco­pul for­ti­fi­că­rii bazei mate­ri­ale”.

Articolul integral îl vedeți AICI.