Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi tineri au fost reţinuți…

Doi tineri au fost reţinuți pentru infracţiuni informatice

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul alterării integrităţii datelor informatice ţinute într-un sistem informatic şi obţinerea ilegală şi/sau divulgarea informaţiilor ce constituie secret comercial sau bancar.

Potrivit actelor de sesizare şi materialelor acumulate, în intervalul lunilor decembrie 2015 – ianuarie 2016, persoane neidentificate, utilizând sisteme şi reţele informatice, inclusiv diferite adrese IP, au violat sistemul de securitate al unei companii de turism prin utilizarea metodei „SQL Injection”, de pe care au sustras informaţii ce conţin secret comercial, au modificat şi şters datele informatice din acest sistem informatic. În urma acţiunilor ilegale, activitatea respectivei companii a fost perturbată, fiindu-i cauzate daune în proporţii mari.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală au fost reţinuţi doi tineri, cu vârstele de 26 şi, respectiv, 27 ani, neangajaţi în câmpul muncii. În urma percheziţiilor efectuate la mai multe adrese şi automobile ale bănuiţilor, au fost ridicate 12 sisteme informatice, 8 telefoane mobile, 3 stik-uri şi alte obiecte care urmează a fi supuse expertizelor.

Pentru comiterea acestor infracţiuni norma penală prevede pedeapsă cu amendă în mărime de până la 80.000 de lei sau închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.