Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi judecători de la Curtea…

Doi judecători de la Curtea de Apel vor să fie promovați la Curtea Supremă de Justiție. Cine sunt aceștia

Foto: magistrat.md

Doi judecători de la Curtea de Apel vor să fie promovați în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), asta după ce mai mulți magistrați din această instanță și-au prezentat cererile de demisie.

Oxana Robu, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău și judecătorul Ion Tapa de la Curtea de Apel Bălți, au înaintat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cereri prin care solicită remiterea materialelor necesare pentru a fi eventual selectați sau pentru a accede într-o funcție superioară.

Potrivit hotărârii adoptate de CSM pe 4 decembrie, judecătoarea Oxana Robu vrea să fie promovată la o instanță ierarhic superioară, adică la CSJ, iar judecătorul Ion Talpa vrea să fie promovat la o instanță ierarhic superioară (CSJ) sau să fie numit în funcția de vicepreședite al Curții de Apel Bălți.

În hotărâre adoptată de membrii CSM se precizează că la 30 noiembrie curent, judecătorul Ion Talpa a fost evaluat cu calificativul „excelent”, iar acum doi ani, activitatea judecătoarei Oxana Robu a fost la fel evaluată cu calificativul „excelent”.

Oxana Robu Foto: Magistrat.md

Oxana Robu este judecătoare din 2004, iar la Curtea de Apel Chișinău a fost numită în 2014. Judecătoarea și-a exprimat dorința de a accede la Curtea Supremă de Justiție și la începutul anului curent. Atunci Robu a acumulat 83 de puncte, însă nu a fost desemnată câștigătoare a concursului.

Numele Oxanei Robu apare în mai multe dosare de rezonanță din R. Moldova. Robu a fost președinta completului de judecată care la 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele fostului șef al Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul  Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, pedepsit de prima instanță cu doi ani de  detenție într-un penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influneță în dosarul parcărilor cu plată din capitală. Oxana Robu a făcut parte și din completul de judecată care l-a achitat pe Ion Cazacu, fostul preşedinte al Judecătoriei Glodeni, reţinut în flagrant în urmă cu patru ani şi jumătate, pe motiv că „nu s-a constatat comiterea infracţiunii”.

În ianuarie curent, asemeni altor câțiva judecători de la Curtea de Apel Chișinău, Oxana Robu a refuzat să examineze dosarul Șor. Magistrata a motivat cererea de recuzare prin faptul că are în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

Oxana Robu a cumpărat anul trecut un apartament de 70 m.p. în urma unui contract de investiţii în valoare de 494 de mii de lei. Judecătoarea şi-a achiziţionat şi un Mercedes GLK, fabricat în 2013, cu 326 de mii de lei. Potrivit declarației de avere, Robu a ridicat în 2017 un salariu de peste 270 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de circa 157 de mii de lei din vânzarea unui bun imobil și a unui automobil.

Ion Talpa Foto: magistrat.md

La rândul său, Ion Talpa este magistrat din 2005.  În 2011, a devenit vicepreşedinte al Judecătoriei Bălţi, iar în 2013 a fost promovat la Curtea de Apel Bălți. În 2016, Ion Talpa și Oleg Sternioală, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, au devenit membri ai Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor participând la un concurs în care nu au avut adversari.

Conform declaraţiei sale cu privire avere și interese, judecătorul a ridicat în 2017 un salariu de pete 202 mii de lei. Talpa deţine o casă de locuit şi un apartament, ambele dobândite până a ajunge judecător, dar și cote părți în trei terenuri agricole. Judecătorul mai deține și două automobile. Unul de model Toyota Camry, fabricat în 2007 și al cărui valoare este de 90 de mii de lei, dar și un automobil de model Peugeot Partener, același an de fabricație, dar pe care l-a procurat anul trecut.