Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi ani de la reținerea…

Doi ani de la reținerea a doi procurori și trei polițiști pentru mită de 1,5 milioane de lei. De ce dosarul pe numele procurorilor NU a fost trimis în judecată?

Dosarul penal în care sunt vizați procurorii oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Roman Clim şi Eugen Tifoi, nu are o finalitate nici la doi ani de la reținerea celor doi acuzatori de stat, care, împreună cu trei polițiști, sunt anchetați pentru că ar fi estorcat de la reprezentanţii unei companii 200 de mii de euro, primind, ulterior, conform informaţiilor făcute publice de Procuratura Anticorupţie, 70 de mii de euro şi 6 mii de USD, echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de lei.

Contactat de ZdG, vineri, 24 ianuarie, procurorul de caz care gestionează urmărirea penală pe acest caz, Mihail Ivanov, ne-a comunicat că după aproape doi ani de la inițierea dosarului penal în cazul celor doi procurori și trei polițiști reținuți pentru mită de 1,5 milioane de lei, în luna august 2019 cauza penală a fost reluată aproape de la zero, după ce apărătorii părților învinuite pe acest dosar au depus mai multe solicitări și plângeri, inclusiv pe numele procurorilor care gestionează acest caz.

„Atunci când este inițiată urmărirea penală, conform CP, părțile au dreptul să facă cunoștință cu materialele cauzei penale. Părților le-au fost prezentate materialele, 21 de volume, o dată, atât celor trei părți civile, cât și procurorilor și apărătorilor acestora. După care au apărut mai multe plângeri, inclusiv în privința mea, iar conducerea de atunci a Procuraturii Anticorupție a considerat că ar fi bine ca… Inițial, eu am respins anumite plângeri, pentru că în unele era indicat că nu aș fi fost obiectiv, n-aș fi examinat corect cauza penală. Au fost mai multe plângeri care, din punctul meu de vedere, erau neîntemeiate și neadmiterea acestora nu încălcau în vreun mod dreptul la apărare, erau cereri care, în fond, urmăreau tergiversarea urmăririi penale. Ele au fost respinse, după care au fost cereri în adresa mea precum că eu nu aș fi foarte obiectiv la examinarea acestora”, precizează Ivanov.

„Atunci, în luna august 2019, când eram în concediu, s-a decis ca aceste plângeri să fie examinate de un alt procuror din cadrul grupului de urmărire penală. După examinarea acestora, procurorul trebuia să raporteze altui procuror adjunct, dar procurorul adjunct a considerat că pentru verificarea acestor aspecte, invocate de apărare, urmează să fie reluată urmărirea penală pe acest dosar. În acea perioadă, urmărirea penală a fost reluată. Până în august au fost scrise anumite plângeri, au fost anumite dezacorduri cu anumite probe. Parțile apărării, inclusiv învinuiții, au considerat că anumite declarații pot fi combătute prin anumite materiale din cadrul cauzei penale. Respectiv, rezultă că acum suntem doi procurori în grup care gestionăm cazul”, ne-a comunicat procurorul de caz, Mihail Ivanov.

Roman Clim

Procurorul susține că, în luna decembrie 2019, dosarul a fost trimis de la PA la Procuratura Generală pentru verificări, iar ulterior cauza penală a fost remisă către PA, fără obiecții.

Tot Ivanov spune că, cel mai probabil, săptămâna viitoare ar putea fi finalizată etapa de urmărire penală, iar ulterior cauză să fie transmisă în instanța de judecată.

„Până acum, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală. Ieri, 23 ianuarie, a fost expediată, de fapt, ultima solicitare. Săptămâna viitoare, dacă parvine răspunsul la solicitare, părților o să le fie prezentate din nou materialele urmăririi penale. Planificăm ca săptămâna viitoare să finalizăm urmărirea penală”, a declarat Ivanov pentru ZdG.

Procurorul Evgheni Tifoi a declarat presei, în timp ce era escortat în fața judecătorului de instrucție, că nu a obținut niciun beneficiu din cei 1,5 milioane de lei de lei

Conform Procuraturii Generale (PG), cei doi procurori, împreună cu un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofiţer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr.3 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, precum şi un civil, fost poliţist, ar fi estorcat şi primit de la reprezentanţii unei companii, anchetaţi pentru evaziune fiscală, suma de 6 mii USD şi 70 mii de euro, după ce, iniţial, ar fi solicitat 200 mii de euro.

„Pentru această sumă, procurorii şi ofiţerii de urmărire penală urmau să le înceteze dosarul şi să-i scoată pe cei trei oameni de afaceri de sub urmărire penală”, anunţa PG. „Procurorii au deschis dosar penal pentru o presupusă evaziune fiscală, unde însă nu era indicată suma prejudiciului statului. Noi am întrebat care-i prejudiciul, iar ei ne-au spus că nu este calculat, îl stabileau atunci. Apoi, văzând că nu este prejudiciu, după controlul total al Inspectoratului Fiscal, dânşii, văzând că o dau în bară cu dosarul, ne impuneau să recunoaştem, sub un alt articol, fals de acte. Da, au deschis dosarul ca să estorcheze bani”, declara, anterior, pentru ZdG, Anatolie Braşoveanu, administratorul companiei vizate de acţiunile procurorilor. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat, în şedinţa din 20 ianuarie 2018, solicitarea procurorului general de a-i suspenda pe cei doi acuzatori de stat din funcţie, până la elucidarea cazului.

Roman Clim activează în cadrul oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău din 28 decembrie 2016, anterior activând în cadrul Procuraturii de Transport. Acesta este feciorul lui Eugeniu Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău. Eugen Tifoi este procuror în cadrul aceleiași Procuraturi din anul 2005. Ambii acuzatori de stat au fost suspendați din funcție pe perioada anchetei penale.