Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost primar PDM,…

DOC Un fost primar PDM, condamnat de prima instanță pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, iar apoi achitat, a devenit parte a PDCM

Sursa foto: Colaj ZdG

Fostul primar de Nisporeni din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM – redenumit în noiembrie 2022 în Partidul Social Democrat European, n.red.) Ion Gangan, considerat un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a aderat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de ex-premierul Ion Chicu.

Ion Gangan este ex-primarul de Nisporeni care a fost condamnat pe 18 mai 2022 de Judecătoria Ungheni la nouă ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari. După opt luni de la pronunțarea sentinței, procesul penal în privința fostului primar democrat a fost clasat, pe motiv că „există alte circumstanțe prevăzute de lege care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale”.

Aderarea lui Ion Gangan la PDCM a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către fostul prim-ministru al R. Moldova Ion Chicu, în prezent președinte al formațiunii politice.

„(…) Da, dumnealui a aderat la echipa noastră. Am avut conferința de constituire a organizației probabil cu două săptămâni în urmă, atunci a aderat. Eu nu am văzut data din cerere, dar dumnealui a fost la conferința de constituire (…). Da, face parte din echipa mea”, a precizat Ion Chicu pentru ZdG.

În ultima perioadă, mai mulți foști membri ai PDM s-au alăturat PDCM-ului, printre care Teodor Cuculescu, Violeta Ursu și Vasile Adașan.

Condamnat la nouă ani de închisoare pentru escrocherie, iar apoi achitat

Pe 18 mai 2022, Ion Gangan a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată de magistratul Anatolie Rusu de la Judecătoria Ungheni. Potrivit hotărârii, în luna mai 2013, Ion Gangan, împreună cu Ion Moțpan, având scopul și intenția dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere, l-au deposedat de 70 de mii de euro pe Victor Rusu, care revenise din Germania de la muncă.

Astfel, în acea perioadă, Ion Gangan și Ion Moțpan i-au spus lui Victor Rusu că știu despre posibilitatea cumpărării, la un preț avantajos, a cinci loturi de teren din apropierea unui cartier rezidențial, circumstanțe care, potrivit Judecătoriei Ungheni, nu corespundeau realității. În cele din urmă, fostul primar de Nisporeni i-a solicitat lui Victor Rusu mijloace financiare sub pretextul ajutării acestuia la cumpărarea a cinci loturi de teren.

„În perioada de timp ce a urmat, cuprinsă între lunile mai și decembrie 2013, în diferite locuri și locații din raionul Nisporeni și municipiul Chișinău, Ion Gangan și Ion Moțpan, au solicitat și au primit, împreună și separat de la Victor Rusu, în total 70 000 de euro.

Astfel, prin acțiunile sale intenționate, Ion Gangan a săvârșit infracțiunea prevăzută de art. 190 alin. (5) Cod penal, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere, de două persoane, în proporții deosebit de mari”, se arată în sentința din 18 mai 2022.

Ulterior, Andrei Cernicov, avocatul lui Ion Gangan, a atacat sentința Judecătoriei Ungheni la Curtea de Apel Chișinău. Instanța de apel a casat în totalitate decizia primei instanțe și a pronunțat o nouă hotărâre. Astfel, procesul penal în privința lui Ion Gangan, învinuit de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin.(5) Cod penal – escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari, a fost încetat pe motiv că „există alte circumstanțe prevăzute de lege care exclud sau condiționează pornirea urmăririi penale”.

„(…) Acțiunea civilă înaintată de Rusu Victor împotriva lui Gangan Ion se lasă fără soluționare, fapt ce nu îl împiedică de a o înainta în ordinea procedurii civile. Măsura preventivă – arestul, aplicat în privința lui Gangan Ion Ion, se anulează, cu eliberarea imediată acestuia de sub arest, dacă nu se deține legal în stare de arest pe alte cauze”, se spune în hotărâre.

Judecătorii instanței de apel și-au motivat decizia prin faptul că „procurorul a decis aplicarea deciziei Colegiului penal al Curții de Apel * din 07 noiembrie 2017 contrar ordinii legale stabilite, ceea ce a condus la faptul că Gangan Ion a fost pus de două ori sub învinuire, în cadrul aceluiaș dosar, pentru aceeași faptă, în faze de jurisdicţie diferită (urmărirea penală și respectiv în cadrul judecării cauzei în ordine de apel în privința altei persoane)”.

Dosarul în care este vizat Ion Gangan, pe masa magistraților de la CSJ

Între timp, hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ultima ședință era programată pe 18 iulie 2023, însă examinarea dosarului a fost amânată „pe un termen nedeterminat în legatură cu depunerea declaraţiei de abţinere de către doi membri ai completului de judecată”.

Anterior, Moldova Curată scria că Ion Gangan a fost implicat de-a lungul anilor în diverse scandaluri. Astfel, în perioada când deținea funcția de primar, Ion Gangan nu a declarat  firma soției, o întreprindere individuală activă, cu afaceri în raion. 

În timpul alegerilor pentru funcția de președinte al României, din noiembrie 2014, numele lui Ion Gangan a figurat în celebrul scandal al ceasurilor oferite celor care votau pentru candidatul PSD, Victor Ponta, susținut în R. Moldova de PDM. Fostul primar a negat implicarea lui în scandaluri și a interpretat acuzațiile drept calomnii ale unor „oameni invidioşi”.