Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul primar democrat din Nisporeni,…

Fostul primar democrat din Nisporeni, Ion Gangan, a fost condamnat în prima instanță la 9 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari. Detalii din sentință – DOC

Sursa foto: publika.md

Fostul primar de Nisporeni din partea Partidului Democrat din Moldova, Ion Gangan, considerat un apropiat al fostului său șef de partid Vladimir Plahotniuc, a fost condamnat miercuri, 18 mai, de Judecătoria Ungheni la 9 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari. Acesta a fost încătușat în sala de judecată de la Ungheni, unde a fost pronunțată sentința.

„Ion GANGAN se recunoaşte vinovat în comiterea infracţiunii prevăzute de art.190 alin.(5) Cod penal, şi în baza Legii date i se numește pedeapsa sub formă de 9 (nouă) ani închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activitatea legată de gestionarea mijloacelor financiare pe un termen de 4 (patru) ani.

(..) Se aplică în privința lui Ion GANGAN măsura preventivă, arestul, până la rămânerea definitivă a sentinței, luându-l sub arest din sala de ședință.

(…) Se încasează de la Ion GANGAN prejudiciul material, echivalentul sumei de 42 500 (patruzeci și două mii cinci sute) euro în lei a R. Moldova, conform cursului valutar stabilit de Banca Națională a R.Moldova la momentul executării hotărârii”, se menționează în sentința de condamnare.

Potrivit sentinței, în luna mai 2013, Ion Gangan împreună cu Moțpan Ion, urmărind scopul și intenția dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere, l-au deposedat de 70 de mii de euro pe Rusu Victor, care revenise din Germania de la muncă.

Astfel, în perioada de timp indicată supra, Gangan Ion și Moțpan Ion i-au spus lui Rusu Victor că cunosc despre posibilitatea cumpărării, la un preț avantajos, a cinci loturi de teren din apropierea unui cartier rezidențial, circumstanțe care nu corespundeau realității. În continuare, Gangan Ion i-a solicitat lui Rusu Victor mijloace financiare sub pretextul ajutării acestuia la cumpărarea a cinci loturi de teren.

Așa, în perioada de timp ce a urmat, cuprinsă între lunile mai și decembrie 2013, în diferite locuri și locații din r-ul Nisporeni și mun. Chișinău, Gangan Ion și Moțpan Ion, au solicitat și au primit, împreună și separat de la Victor Rusu, în total 70 000 euro.

Astfel, prin acțiunile sale intenționate, Ion Gangan a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.190 alin.(5) Cod penal, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înșelăciune și abuz de încredere, de două persoane, în proporții deosebit de mari.

Dosarul penal a fost pornit în iunie 2016, iar în mai 2018 a ajuns în gestiunea magistraţilor.

Sentința integrală:

Anterior, Moldova Curată a scris că Ion Gangan, a fost implicat de-a lungul anilor în diverse scandaluri. Astfel, fiind primar, Ion Gangan nu a declarat  firma soției, o întreprindere individuală activă, cu afaceri în raion.   În 2010, Timpul scria că Gangan a fost implicat într-o bătaie cu Ion Robu, pe atunci preşedinte al Organizaţiei teritoriale Nisporeni a PLDM. În 2014, Ion Gangan a fost acuzat că impune taxe pe criterii politice.  În același an, reprezentanții Mișcării Antimafie l-au acuzat pe primarul Gangan că, împreună cu adepții săi, ar fi aruncat cu pietre în susținătorii Mișcării, care scandau „Jos Mafia” la un concert organizat de PDM.

În timpul alegerilor pentru funcția de președinte al României, din noiembrie 2014, numele primarului Gangan a figurat în celebrul deja scandal al ceasurilor oferite celor care votau pentru candidatul PSD, Victor Ponta, susținut în R. Moldova de PDM.

La rândul său, primarul de Nisporeni, Ion Gangan, şi-a negat implicarea în scandaluri, inclusiv în acesta din urmă  și a interpretat acuzațiile drept calomnii ale unor oameni invidioşi. Primarul a fost însă contrazis de mărturiile unor votanţi, care au declarat clar că au fost îndemnaţi cu daruri să voteze pentru Victor Ponta.