Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat solicită formarea…

DOC Un deputat solicită formarea unui grup de urmărire penală cu participarea CNA și SIS, sub conducerea PG, pentru investigarea acțiunilor de la tipografie

Deputatul Partdului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a formulat miercuri o cerere către procurorul general interimar prin care solicită formarea unui grup de urmărire penală cu participarea ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru investigarea acțiunilor de la tipografia „Universul”, care este o instituție de stat, acolo unde au fost descoperite microbuze pline cu ziare tipărite ce conțin mesaje în favoarea candidatului idependent, susținut public de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon.

Într-un mesaj pe Facebook, parlamentarul scrie că „acțiunile desfășurate la tipografie sunt de competența Procuraturii Anticorupție”

Cu referire la infracțiunea comisă astăzi de Dodon și socialiști, având în vedere că acțiunile persoanelor vinovate sunt de competența Procuraturii Anticorupție, am solicitat procurorului general interimar să asigure transmiterea materialelor acumulate către organul competent, inclusiv în vederea neadmiterii mușamalizării.

De asemenea, având în vedere rezonanța publică sporită a cazului, am solicitat și formarea unui grup de urmărire penală constituit din procurori, ofiteri CNA și SIS, sub conducerea nemijlocită a Procuraturii Generale”, a scris Litvinenco pe Facebook, unde a atașat și solicitarea depusă.

După un apel la 112, agenții Inspectoratului Național de Investigații (INI) au ajuns la tipografia „Universul”, care este o instituție de stat și în preajma căreia au fost surprinse mai multe microbuze pline cu ziare tipărite ce conțin mesaje în favoarea candidatului idependent, susținut public de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon.

Situația a devenit tensionată după ce la fața locului, la tipografie, au ajuns mai mulți deputați, printre care deputați PAS, dar și socialiști.

Solicitat de ZdG, procurorul interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghiu Gavajuc, ne-a comunicat că a fost telefonat de către deputatul PAS, Igor Grosu, și sesizat în legătură cu evenimentele de la tipografie.

Ulterior, după sesizarea făcută de parlamentar, șeful interimar al PA susține că intenționa să trimită la fața locului o grupă operativă a Centrului Național Anticorupție (CNA), însă, între timp a primit informația că la fața locului se află deja un echipaj operativ al Inspectoratului Național de Investigații (INI).

La moment, cazul este investigat de către INI.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse miercuri dimineață, 11 noiembrie, în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în această noapte mai multe microbuze pline cu ziare s-au îndreptat spre toate localitățile din R. Moldova.

Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prezent la Tipografie.

Care sunt sancțiunile pentru astfel de fapte?

1) Pentru nedeclararea cheltuielilor la CEC, sancțiunea este „anularea înregistrării” sau, altfel spus, excluderea din cursa electorală.
2) Pentru utilizarea resurselor administrative ale statului, art.181/2 alin.(2) din Codul penal prevede pedeapsa de amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de pînă la 5 ani.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Mai multe microbuze, pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon, surprinse la Editura „Universul”, tipografie de stat