Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un bun imobil al…

DOC Un bun imobil al unui fost deputat urmează să fie pus sub sechestru. ANI a câștigat în instanță

Curtea de Apel Chișinău a admis cererea de recurs a Autorității Naționale de Integritate (ANI) împotriva încheierii din 17 mai, curent, a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, casând astfel încheierea primei instanțe, adoptată în cauza civilă ANI împotriva fostului deputat Nae-Simion Pleșca, cu privire la confiscarea averii nejustificate. Astfel, autoritățile urmează să pună sub sechestru bunul imobil – un apartament situat în centrul capitalei, cu o suprafață de peste 300 metri pătrați, deținut de familia fostului deputat.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a precizat că, prin decizia Curții de Apel Chișinău, autoritățile urmează să pună sub sechestru imobilul deținut de familia Pleșca, până când actul de constatare ANI va rămâne definitiv în instanță.

„Noi am înghețat acest imobil în sensul că nu îl poate înstrăina, ci doar locui în el și atât, până când actul nostru de constatare va rămâne definitiv în instanță”, a declarat Maria Dastic.

Decizia Curții de Apel Chișinău:

„(...) Se aplică sechestru asupra bunului imobil – apartament la sol nr. număr cadastral, cu suprafața de 304 m.p. amplasat în mun. Chișinău, str. Sfatul Țării, 61 și aflat în proprietatea lui și Lidia Pleșca, în limita valorii revendicărilor din acţiune, în mărime de 831 731,74 lei (opt sute treizeci și unu mii șapte sute treizeci și unu lei și 74 bani)”, se arată în document.

Potrivit ANI, în decembrie 2020, în cadrul unei proceduri de control a averii, Autoritatea a stabilit că fostul deputat și familia acestuia, au admis o diferență substanțială între bunurile dobândite și veniturile realizate pe parcursul deținerii mandatului de deputat în perioada septembrie 2015- martie 2019, în mărime de peste 830 de mii de lei, precum și deținerea nejustificată a acestora.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a decis confiscarea averii nejustificate și, suplimentar, a remis un denunț către Procuratura Generală (PG) pentru inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite.

Dacă actul de constatare al ANI, emis în decembrie 2020 pe numele fostului deputat va fi menținut de către instanța de judecată și va rămâne definitiv, averea nejustificată constatată urmează a fi confiscată în folosul statului.