Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Textul integral al sesisăzirii…

DOC Textul integral al sesisăzirii depuse de deputatul PAS împotriva procurorului general, aprobată astăzi de CSP. Acuzațiile aduse lui Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat și aprobat marți, 5 octombrie, în ședință extraordinară sesizarea depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp împotriva procurorului general.

În sesizare, deputatul a adus mai multe acuzații în adresa lui Stoianoglo, denunțând că mai multe acțiuni ale procurorului general pot fi calificate infracțiuni.

„Denunț acțiunile lui Stoianoglo care pot constitui o infracțiune:

Unu: Modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Deci, în procesul analizei cadrului legal modificat în perioada 2010 – 2014, pentru a facilita spălarea de bani din Republica Moldova, a fost stabilită o sintagmă inedită formată din 3 cuvinte, sintagma este „având efect suspensiv”. A fost introdusă ca amendament în lectura a doua la legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care este în vigoare și în acest moment. Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, a căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile, să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a declarat Carp în cadrul ședinței din 1 octombrie.

La 1 octombrie curent, Lilian Carp a depus o sesizare la CSP împotriva procurorul general. În sesizare, deputatul a adus mai multe acuzații în adresa lui Stoianoglo, acuzând că acesta, prin acțiunile sale, ar fi comis mai multe infracțiuni.

Textul integral al sesizării:

Sursa documentului: ZdG

Marți, 5 octombrie, CSP a admis sesizarea și a decis desemnarea procurorului anticorupție Victor Furtună pentru examinarea acuzațiile aduse de deputatul PAS Lilian Carp în adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo și expuse în sesizarea depusă la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Procurorul general a respins toate acuzațiile care i se aduc.