Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Solicitarea făcută de către…

DOC Solicitarea făcută de către Președinție către ministrul în exercițiu al Justiției, înainte de vizita președintei R. Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles

În contextul vizitei oficiale pe care o efectuează președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, în perioada 18 – 19 ianuarie, consiliera prezidențială în domeniul justiției, Olesea Stamate, a formulat o solicitare către ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Naghacevschi, prin care a solicitat mai multe informații în legătură cu Strategia și Planul de acțiuni în domeniul asigurării independenței și integrității sectorului justiției.

Despre asta a anunțat ministrul în exercițiu al Justiției, care susține că „s-a bucurat să recepționeze solicitarea de informație expediată de către Președinție”.

Vă amintesc că în 2020 MJ a promovat Strategia și Planul de acțiuni în domeniul asigurării independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024, document elaborat cu suportul partenerilor și discutat pe toate platformele posibile și imposibile.

M-am bucurat să recepționez de la Președinție o solicitare de informație, în contextul vizitei la Bruxelles, cu privire la:

  • 1. etapa actuală de implementare a Strategiei și Planului
  • 2. ce acțiuni sunt planificate/întreprinse pentru consolidarea CSM/ANI
  • 3. ce acțiuni se întreprind pentru implementarea condiționalităților conform Acordului de finanțare OMNIBUS.

Sper foarte mult să înceteze atacurile murdare la adresa sistemului judecătoresc și așa-zisa evaluare externă a judecătorilor și procurorilor să fie scoasă din agenda discuțiilor politice. Sper mult că nimeni din sistemul politic nu va încerca să controleze sistemul judecătoresc”, a scris Nagacevschi pe Facebook.

Solicitarea a fost formulată la 11 ianuarie și recepționată de către Ministerul Justiției la 12 ianuarie curent, cu opt zile înainte de vizita președintei la Bruxelles.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, efectuează în perioada 18 – 19 ianuarie 2021 o vizită oficială la Bruxelles. Anunțul despre vizită a fost publicat vineri, 15 ianuarie, pe site-ul instituției prezidențiale.

Potrivit Președinției, din delegația oficială care efectuează vizata oficială la Bruxelles fac parte președinta Maia Sandu; Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe; și Vasile Popa, director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.