Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ședință la CSM. Pe…

DOC Ședință la CSM. Pe agendă sunt 15 subiecte, printre care cereri de demisie și anunțarea unor concursuri pentru suplinirea posturilor de judecător în unele instanțe

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au anunțat ședință pentru marți, 9 noiembrie. Pe ordinea de zi sunt programate 15 subiecte.

Pe agendă este inclusă cererea de demisie a judecătoare Aliona Corcenco de la Curtea de Apel Bălți.

CSM va examina demersul vicepreședintei nterimare a Judecătoriei Hîncești, Corina Albu, referitor la acordarea gradului de calificare unui judecător.

Tot pe agenda CSM-ului demersul Ministerului Justiției, referitor la avizarea proiectului de Hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de Lege privind modificarea unor acte normative (contestarea hotărârilor instanței de insolvabilitate).

Tot marți CSM urmează să desfășoare concursurile pentru alegerea conducerii Judecătoriei Edineț, mai exact pentru suplinirea funcțiilor vacante de președinte și vicepreședinte ai Judecătoriei Edineț.

Plenul CSM urmează să mai examineze și demersul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău referitor la realizarea unor acțiuni.

Agenda CSM integrală:

Nu este clar dacă la ședința programată pentru marți va fi sau nu cvorum. Asta pentru că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a rămas fără cvorum după ce la ultima ședință desfășurata la 2 noiembrie curent plenul CSM a aprobat demisia din funcția de judecător al membrului CSM Anatolie Galben.

Subiectul privind examinarea cererii de demisie a lui Anatolie Galben din funcția de judecător de la Curtea de Apel Chișinău nu s-a regăsit pe agenda ședinței CSM anunțată public. Cererea a fost inclusă pe agendă la începutul ședinței, la propunere președintelui interimar Dorel Musteață, care a anunțat despre solicitarea parvenită fără însă a menționa numele magistratului din cererea de demisie. După anunțul lui Musteață în legătură cu „cererea de demisie a unui judecător de la Curtea de Apel” și aprobarea ordinii de zi, transmisiunea online a ședinței CSM de marți, 2 noiembrie, a fost întreruptă.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat atunci că într-adevăr transmisiunea online a ședinței a fost întreruptă motivul fiind unele defecțiuni tehnice. În context, Dorel Musteață menționează că CSM a aprobat cererea de demisie depusă de Anatolie Galben, însă calitatea de membru al CSM al acestuia va înceta atunci când președinta R. Moldova, Maia Sandu, va semnat decretul în acest sens.

Solicitat de ZdG, Anatolie Galben afirmă că a depus cererea de demisie „din propria inițiativă” refuzând să ofere mai multe detalii.