Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM rămâne fără cvorum, după…

CSM rămâne fără cvorum, după ce a acceptat cererea de demisie a magistratului Anatolie Galben. Președintele interimar al CSM: „Decretul încă nu a fost semnat”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) rămâne fără cvorum după ce la ultima ședință desfășurata la 2 noiembrie curent plenul CSM a aprobat demisia din funcția de judecător al membrului CSM Anatolie Galben.

Subiectul privind examinarea cererii de demisie a lui Anatolie Galben din funcția de judecător de la Curtea de Apel Chișinău nu s-a regăsit pe agenda ședinței CSM anunțată public. Cererea a fost inclusă pe agendă la începutul ședinței, la propunere președintelui interimar Dorel Musteață, care a anunțat despre solicitarea parvenită fără însă a menționa numele magistratului din cererea de demisie.

După anunțul lui Musteață în legătură cu „cererea de demisie a unui judecător de la Curtea de Apel” și aprobarea ordinii de zi, transmisiunea online a ședinței CSM de marți, 2 noiembrie, a fost întreruptă.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că într-adevăr transmisiunea online a ședinței a fost întreruptă motivul fiind unele defecțiuni tehnice. În context, Dorel Musteață menționează că CSM a aprobat cererea de demisie depusă de Anatolie Galben, însă calitatea de membru al CSM al acestuia va înceta atunci când președinta R. Moldova, Maia Sandu, va semnat decretul în acest sens.

„Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, la începutul ședinței. Într-adevăr au fost probleme cu transmisiunea live a ședinței, dar este sinteza pe site-ul CSM. Da, eu confirm asta. A fost o astfel de cerere pe care CSM a acceptată. Atunci când va fi semnat decretul atunci Anatolie Galben își pierde calitatea de membru al CSM. Până la semnarea decretului el este judecător și membru CSM. Am avut o mulțime de cazuri când actele au fost întoarse din Parlament și au activat”, a declarat Dorel Musteață.

Solicitat de ZdG, Anatolie Galben afirmă că a depus cererea de demisie „din propria inițiativă” refuzând să ofere mai multe detalii.

Anunțul despre aprobarea cererii de demisie din funcția de judecător de la CA Chișinău a lui Anatolie Galben a fost inclus în sinteza ședinței CSM publicată miercuri, 3 octombrie, pe portalul Consiliului.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie a judecătorului Anatolie Galben de la Curtea de Apel Chișinău”, se menționează în sinteza publicată pe CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Potrivit legii, ședinţa CSM este deliberativă dacă la ea participă cel puţin două treimi din cei 12 membri, adică 8 membri.

Cu demisia lui Anatolie Galben, plenul CSM a rămas cu 7 membri. La ședință nu participă membrii de drept – președintele CSJ – fotoliu acestuia fiind vacant după demisia lui Ion Druță din aceasta funcție și procurorul general al R. Moldova, care acum este suspendat din funcție și se află în arest la domiciliu.

Potrivit articolului 12 din legea cu privire la CSM, mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii încetează în caz de: a) expirare; b) demisie; c) cerere proprie; d) ridicare a mandatului, trecere la alt lucru, eliberare din funcţie; e) deces.

Anatolie Galben a ajuns membru al CSM la început de 2018 din postura de judecător la Judecătoria Chişinău. Între timp, la sfârşit de iulie 2018, cu votul colegilor din CSM, Galben a câştigat concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău. Anatolie Galben este magistrat din 2004 fiind angajat la Judecătoria Ialoveni şi promovat ulterior la Judecătoria Râşcani din Chişinău. Până să îmbrace roba de judecător, Galben a fost procuror, iar în 2002 a fost decorat cu medalia „Pentru vitejie” pentru participare la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. În octombrie 2016, Galben a fost ales membru al Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM. Conform Hotărârii Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din 2014, un dosar examinat de judecătorul Anatolie Galben a fost obiect de examinare la CtEDO. Dar, potrivit informaţiilor plasate de „Jurişti pentru drepturile omului”, două hotărâri ale completului de judecată din componenţa căruia făcea parte judecătorul Anatolie Galben, au fost obiect de examinare la CtEDO. Detalii aici.