Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Poliția susține că paznicii…

(doc) Poliția susține că paznicii GBC au acționat legal atunci când au somat jurnalistele ZdG să nu filmeze clădirea GBC

Inspectoratul de Poliție Centru susține că nu a identificat nicio încălcare a legislației în acțiunile celor trei agenți de pază ai clădirii Global Business Center (GBC) la 11 octombrie 2017, când au somat două jurnaliste de la Ziarul de Gardă să nu filmeze în direcția edificiului despre care se cunoaște că aparține liderului PDM Vladimir Plahotniuc, iar unul dintre ei le-a amenințat cu „probleme juridice”. Deși, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat atunci că vă elucida cazul și va face publice rezultatele anchetei, acest lucru nu s-a întâmplat. La trei luni de la incident, într-un răspuns la o solicitare de informații trimise de ZdG, șeful Inspectoratului de Poliție Centru scrie că „fiind examinate materialele acumulate și circumstanțele indicate supra, din conținut nu s-a constatat să fi fost altercații sau folosite expresii înjurioase în adresa reporterilor Ziarului de Gardă și nu au fost stabilite careva încălcări ale legislației în acțiunile persoanelor nominalizate în imaginile video”.

La 11 octombrie 2017, aproximativ ora 14.30, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă, care filmau un stand up pe trotuarul din fața clădirii, au fost somate de trei agenți de pază ai edificiului, care au refuzat să se prezinte, să nu filmeze în direcția GBC pentru că este o proprietate privată. Unul dintre agenții de pază a preîntâmpinat jurnalistele că în cazul în care imaginile vor ajunge în public, vor avea probleme de ordin juridic. Ziarul de Gardă a făcut public incidentul, iar la scurt timp societatea civilă a emis o declarație prin care a cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare.

La 13 octombrie, prin intermediul unui comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că s-a autosesizat în acest caz.

La 16 octombrie, ZdG a organizat un flash-mob în fața sediului Global Business Center (GBC), la care s-au alăturat reprezentanți ai societății civile pentru a cere respectarea drepturilor jurnaliștilor. Atunci, Oleg Cristal, care s-a prezentat drept consilier al liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, a declarat că au fost luate măsuri, „pe interior”, în privința angajaților care au zădărnicit activitatea jurnalistelor: „În viziunea mea, s-a făcut o gafă, un abuz regretabil. Se vor lua măsuri pe intern sau din partea instituțiilor statului”.