Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Parlamentul a constituit Comisia…

DOC Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor „spălării banilor prin intermediul judecătoriilor și băncilor”

Prin vot unanim, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea  tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de Hotărâre în acest sens.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile și va audia părţile şi persoanele implicate. În termen de 120 de zile, va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Din Comisie vor face parte deputați de la toate fracțiunile parlamentare:

  • Grigoriu Inga (Platforma DA) – președinte
  • Suhodolski Alexandr (PSRM) – vicepreședinte
  • Țîrdea Bogdan (PSRM)
  • Guzun Ludmila (PDM)
  • Ulanov Denis (Partidul Șor)
  • Cebotari Vladimir (Pro Moldova)
  • Alaiba Dumitru (PAS) – Secretar

Сomisia nu va substitui organele de anchetă, ci va fi împuternicită să consolideze eforturile tuturor instituțiilor statului pentru elucidarea circumstanțelor ”landromatului”, acțiuni care urmează să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă”, a menționat deputata Inga Grigoriu, în prezentarea proiectului.  

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii Platforma DA.

9.2020.ro by Ziarul de Gardă

În septembrie 2016, autoritățile de la Chișinău au emis mandate de arestare pentru 16 foști şi actuali magistrați în dosarul „Laundromat”, aceștia fiind suspectați că ar fi fost implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate.