Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Medalii, mulțumiri și cadouri…

(doc) Medalii, mulțumiri și cadouri pentru 82 de procurori! Ce distincție ar putea primi șeful Procuraturii Anticorupție

În semn de încurajare pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, 82 de procurori ar putea primi distincții, medalii, insigne, cadouri și mulțumiri cu ocazia aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova. După studierea candidaturilor înaintate de conducătorii procuraturilor specializate și cele teritoriale, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat la 7 septembrie lista celor 82 de procurori care sunt propuși șefului PG, Eduard Harunjen, pentru încurajare. 

Candidații înaintați pentru decorarea cu cea mai înaltă distincție oferită de PG, Crucea „Pentru Merit”, clasa I, sunt procuror-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică,  Andrian Mircos și procurorul-şef al procuraturii raionului Ialoveni, Valeriu Chitoraga.

Despre Adrian Mircos, ZdG a scris că  a câştigat în iunie curent concursul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică din cadrul PG, fiind singurul candidat care s-a înscris în competiție. Întâmplător sau nu, Mircos a deţinut interimatul acestei funcţii din luna august 2016, el fiind anterior şeful Secţiei control al urmăririi penale a PG.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, alături de procurorul-şef al procuraturii raionului Soroca, Serghei Cebotari, dar și adjunctul procurorului-şef al procuraturii mun. Bălţi, Ion Covalciuc sunt propuși pentru decorarea cu  distincția Crucea „Pentru Merit”, clasa II.

Cu medalia „Pentru serviciu impecabil„ Clasa III, s-ar putea alege adjunctul  procurorului-şef al Procuraturii
mun.Chişinău, şef al Oficiului Centru, Roman Eremciuc, despre care ZdG a scris în 2015 că deşi acesta nu deţinea nicio firmă, mama sa era fondatoarea şi administratoarea întreprinderii individuale care poartă numele procurorului „Roman Eremciuc”. Procurorul nu o indică în declaraţia sa de venit şi nu specifică sumele survenite în urma unei activităţi financiare. În 2013, procurorul a fost găsit vinovat de Colegiul Disciplinar de încălcări într-un caz gestionat de el. Astfel, acesta, fără a verifica dovezile, ar fi pornit o urmărire penală împotriva proprietarilor unui cazinou. Persoanele erau bănuite că îşi atrag clienţii cu ajutorul drogurilor. Eremciuc a solicitat atunci şi a obţinut interceptarea convorbirilor telefonice ale proprietarilor acestui cazinou. Doar că, acest cazinou era de mult închis, respectiv nu putea avea clienţi care să fie atraşi, fie şi cu droguri. Colegiul a constatat încălcările făcute de procuror, dar nu l-a pedepsit, deoarece termenul de prescripţie în cazul încălcărilor disciplinare expirase în cazul său.

Cu aceeași medalie, „Pentru serviciu impecabil„ Clasa III, ar putea fi decorat și procurorul anticorupție Dumitru Robu în gestiunea căruia se află dosarul parcărilor cu plată în capitală, în care figurează primarul suspendat din funcție al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă.