Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Magistrații Judecătoriei Chișinău au…

DOC Magistrații Judecătoriei Chișinău au respins cererea de chemare în judecată împotriva ANI depusă de un ofițer principal de la ANP, constatat cu incompatibilitate de funcție

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au respins cererea de chemare în judecată împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) depusă de Alexandru Renchez, ofițer principal la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), constatat în luna aprilie a acestui an cu incompatibilitate de funcție de către un inspector de integritate.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la pronunțare, prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, și a fost pronunțată de către judecătorul Oleg Melniciuc.


„Se respinge cererea de chemare în judecată în contenciosul administrativ depusă de Alexandru Renchez împotriva Autorității Naționale de Integritate privind anularea actului de constatare nr. 97/16 din 08.04.2021, emis de inspectorul de integritate Cristina Ciubotaru în privința dlui Alexandru Renchez, ca neîntemeiată”, se arată în document.

După ce Ziarul de Gardă a scris în luna octombrie 2020 că Alexandru Renchez, ofițerul principal din cadrul unei direcții a ANP a deținut, concomitent, și funcția de consilier local într-o comună din raionul Anenii Noi, ANI a inițiat procedura de control și a stabilit că ofițerul a fost angajat la ANP, în martie 2020, în funcție publică cu statut special. Din octombrie 2020 și până anul curent, ofițerul a deținut și mandatul de consilier local în cadrul Consiliului local  Maximovca din raionul Anenii Noi.

Acesta a avut la dispoziție 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate, fie prin renunțarea la mandatul de consilier local sau la funcția deținută în ANP. Însă, contrar legislației, ofițerul a continuat să participe la ședințele Consiliului local Maximovca, fiind chiar remunerat pentru participare la una dintre ședințe. 

„Totodată, la ședința Consiliului local, care a avut loc în decembrie 2020, deși a fost prezent, acesta nu s-a semnat pe lista participanților”, a anunțat anterior ANI printr-o notă informativă.

În luna aprilei 2021, ANI anunța că în baza constatărilor stabilite, inspectorul de integritate a decis că, după rămânerea definitivă a actului va sesiza conducerea ANP pentru a iniția procedura de demitere a acestuia. Totodată, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică termen de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Pe 12 octombrie 2020, ZdG a scris că Alexandru Renchez, ofițer principal din cadrul unei direcții a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a deținut, concomitent, și funcția de consilier local într-o comună din raionul Anenii Noi. Funcționarul a refuzat să ne ofere o explicație, menționând că „la moment chestia asta se examinează de către Autoritatea Națională de Integritate, care se va expune”.

Din informațiile indicate de Alexandru Renchez în declarația de avere și interese personale, rezultă că acesta fost angajat la ANP în baza unui ordin din 16 martie 2020. Deși Legea Nr. 300 cu privire la sistemul administrației penitenciare stipulează că „la încadrarea în sistemul administraţiei penitenciare şi, ulterior, la promovarea în funcţii superioare (…) candidatul este obligat să depună, în condiţiile legii, declaraţia de avere şi interese personale”, Renchez a depus declarația de avere după mai bine de patru luni de la angajare în cadrul ANP.

Aceeași lege spune că, pentru încadrarea în funcţia publică cu statut special, pretendentul nu trebuie să fie membru al unui partid sau al unei organizaţii social-politice.