Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/ (In)Justiție „made in” Moldova.…

DOC (In)Justiție „made in” Moldova. Dosarul unui fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale ar putea fi încetat, după o încheiere a CA Chișinău

Dosarul penal pe numele fostului judecător de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale ar putea fi încetat. La 7 decembrie, un complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din iulie 2017, prin care s-a permis pornirea urmăririi penale pe numele fostului magistrat. 

Încheierea prin care a fost admisă acțiunea depusă de fostul judecător Mihail Ciugureanu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii a fost emisă de un complet de la Curtea de Apel Chișinău la 7 decembrie 2020, însă aceasta nu a fost încă publicată pe portalul instanțelor de judecată. Informația despre faptul că acțiunea a fost admisă a fost publicată la rubrica „rezultatul ședinței”. 

Încheierea magistraților face imposibilă examinarea în continuare a dosarului penal pe numele lui Ciugureanu, dosar care se examinează de doi ani și jumătate, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău. Încheierea Curții de Apel Chișinău ar putea fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. 

În ianuarie 2018, Procuratura Anticorupție anunța că ex-magistratul de la Curtea de Apel (CA) Chișinău Mihail Ciugureanu a fost trimis pe banca acuzaților pentru abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a patru încheieri ilegale prin intermediul cărora aproape 780 de hectare din proprietatea statului, care ar valora milioane de lei, au ajuns la Întreprinderea de Stat „Codrul”, care se afla în proces de insolvabilitate.

„Deşi, ulterior, închierile adoptate de respectivul magistrat erau casate de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) ca fiind ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare, acesta din nou pronunţa încheieri similare”, scria Procuratura Generală (PG) într-un comunicat de presă, anunțând că dacă va fi recunoscut vinovat, ex-magistratul risca până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Detalii din hotărârea CSM din iulie 2017

Urmărirea penală pe numele lui Mihail Ciugureanu a fost posibilă după ce, la 18 iulie 2017, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au admis demersul procurorului general de atunci, Eduard Harunjen și au dat acordul procurorului general la pornirea urmăririi penale, percheziționarea, aducerea silită, reținerea și chiar arestarea ex-judecătorului CA Chișinău, Ciugureanu Mihail, potrivit articolelor 307 și 327 din Codul Penal. Decizia CSM venea la patru luni după ce Mihail Ciugureanu demisiona din sistemul judecătoresc.

În hotărârea CSM din 18 iulie 2017 se preciza și faptul că, pe lângă încheierile magistratului Mihail Ciugureanu, în cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe care demonstrau implicarea lui Alexandru Ciugureanu, fiul acestuia, „în acțiunile ilicite de deposedare a bunurilor publice”.

Mai exact, în hotărâre se preciza că la 7 mai 2015 s-a organizat „o licitație trucată în complicitate cu administratorul procesului de insolvabilitate al ÎS STE „Codrul” Marcel Lungu și președintele comitetului de creditori al ÎS „STE Codrul” Oleg Alexa. În rezultatul licitației, un complex de bunuri imobile publice, situate pe terenul proprietate publică au ajuns în proprietatea agentului economic „Helexen-Group”, al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu, fiul ex-judecătorului Mihail Ciugureanu. La 18 martie 2015, de către „MoldTrans-Tur” a fost depusă o cerere privind anularea licitației, iar la 18 mai 2015, judecătorul CA Chișinău Mihail Ciugureanu a emis o încheiere prin care a confirmat procesul verbal din 7 mai 2015 privind desfășurarea licitației cu strigare a complexului de bunuri și a obligat OCT Chișinău să radieze mențiunile privind notificările, interdicțiile și dreptul de gestiune economică al ÎS STE Codrul asupra bunurilor imobile cu înregistrarea noului proprietar „Helexen-Group” al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu”, se menționează în hotărârea CSM din 18 iulie 2017. 

Datele publice arată că firma „Helexen-Group” nu îi are prinde fondatori și administratori pe Alexandru Ciugureanu. Anterior, ZdG a scris că Alexandru Ciugureanu este finul de cununie al fostului președinte al CSJ, Ion Druță, în privința căruia, tot la 7 decembrie 2020, CA Chișinău a decis să anuleze hotărârea CSM din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției.

Alexandru Ciugureanu este consilier pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova în orășelul Codru, municipiul Chișinău, jurisdicție în raza căreia se află terenurile din litigiu. Tot el este fratele membrei CSM Carolina Mihăiluță-Ciugureanu. 

Judecătorul Clima a depus cerere de abținere după un articol din presă

Mihail Ciugureanu a atacat în instanță hotărârea CSM la 2 august 2017. Inițial, cauza a fost examinată de completul specializat din cadrul CSJ. Ulterior, după modificarea legislației, prin încheierea CSJ din 4 aprilie 2019, cauza de contencios administrativ a fost strămutată conform competenței la CA Chişinău. De atunci, solicitarea lui Ciugureanu de a anula hotărârea CSM prin care a fost permisă pornirea urmăririi penale pe numele său a fost examinată de CA Chișinău, pe dosar fiind înregistrate mai multe cereri de abținere. 

Ultima dată, în septembrie 2020, instanța a respins cererea de abținere depusă de judecătorul raportor pe caz, Vladislav Clima. Acesta a cerut să se abțină de la examinarea cazului după ce, pe un portal de știri a apărut informația că acesta era interesat în examinarea litigiului ce îl vizează pe ex-judecătorul Mihail Ciugureanu, acesta fiind tatăl membrului CSM – Carolina Mihailuță – Ciugureanu. 

În articolul invocat de judecător care a stat la baza cererii de abținere se menționa că ar fi existat o înțelegere între judecătorul Vladislav Clima și membrul CSM, Carolina Mihăiluță-Ciugureanu care, în schimbul votului acordat de ea în favoarea judecătorului Clima la concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, va influența poziția în favoarea tatălui ei la examinarea cauzei aflate în procedură spre examinare. Clima considera că „prezenta abținere cade sub incidența art. 50 Cod Administrativ”. Prin fișa de repartizare a cererii de abținere, examinarea cererii de abţinere în privința lui Clima a fost repartizată judecătorului raportor – Palanciuc Ecaterina. Cererea de abținere a fost însă respinsă.

„Alegațiile și presupunerile invocate pe portalul unui canal de știri țin de percepție și nu de lege, fiind neîntemeiate, astfel poziția mass-media și a acuzațiilor în privința judecătorului Vladislav Clima nu pot fi puse la baza admiterii declarației de abținere, care nu cad sub incidența art.50 Cod administrativ”, și-au argumentat decizia judecătorii Anatolie Minciună, Veronica Negru și Ecaterina Palanciuc. 

Încheierea CA Chișinău face imposibilă examinarea dosarului penal pe numele ex-judecătorului

La 7 decembrie 2020, completul de judecători din care a făcut parte și Vladislav Clima a admis solicitarea lui Mihail Ciugureanu de a anula hotărârea CSM din 18 iulie 2017. Încheierea nu a fost încă publicată pe portalul instanțelor de judecată. Informația despre faptul că acțiunea a fost admisă a fost publicată la rubrica „rezultatul ședinței”. 

Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, la 7 decembrie 2020 s-a admis acțiunea depusă de ex-judecătorul Mihail Ciugureanu

Încheierea magistraților CA Chișinău face imposibilă examinarea în continuare a dosarului penal pe numele lui Ciugureanu, dosar care se examinează de doi ani și jumătate, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău. Din mai 2019, pe dosarul lui Mihail Ciugureanu nu au mai avut loc ședințe, examinarea cazului fiind suspendată „până la soluționarea în esență de către Curtea Constituțională a cererii formulate de către apărător”, după ce avocații lui Ciugureanu au cerut Curții Constituționale interpretarea unor prevederi legislative. 

Ultima ședință în dosarul Ciugureanu a avut loc în mai 2019

Serghei Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a precizat pentru ZdG că o decizie în privința acestui litigiu va adopta Procuratura Generală, instituție care, în 2017, s-a adresat la CSM cu solicitarea de a permite pornirea urmăririi penale pe numele lui Mihail Ciugureanu. „Așteptăm decizia motivată pentru a face cunoștință cu temeiurile și motivația instanței de apel, după care vom decide asupra perspectivelor de contestare”, se precizează în comentariul Procuraturii Generale la solicitarea ZdG. 

Încheierea în litigiul dintre Mihail Ciugureanu și CSM poate fi contestată la CSJ.

Anatolie Ceachir, avocatul lui Mihail Ciugureanu a confirmat faptul că, în baza încheierii CA Chișinău din 7 decembrie, va solicita în instanță încetarea dosarului penal care se examinează la Judecătoria Chișinău în privința clientului său.

Anterior, Mihail și Alexandru Ciugureanu au anunțat că pledează nevinovați, iar Alexandru Ciugureanu susținea că ar fi o victimă a abuzurilor procurorilor.