Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ „În ajun de alegeri,…

DOC „În ajun de alegeri, se atentează la garanțiile sociale ale judecătorilor”. Mai mulți magistrați sesizează organizațiile internaționale

Mai mulți judecători de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău au semnat o declarație în care menționează că expunerile primelor persoane în stat sau a unui politician la adresa întregului corp judecătoresc sunt inacceptabile.

Magistrații subliniază că, pe parcursul anilor, se observă că în ajun de alegeri, inclusiv în perioada electorală, prin diferite inițiative legislative, se atentează la garanțiile sociale ale judecătorilor, „care sunt parte integrantă a independenței acestora”. 

„Corpul judecătoresc pledează pentru reformarea sistemului judecătoresc conform principiilor democratice și nu se opune răspunderii judecătorului în condițiile legii pentru încălcările admise, însă nu va tolera o denigrare generalizată a puterii judecătorești și este hotărât să-și apere garanțiile acordate prin standardele internaționale, astfel încât în final să asigure calitatea actului de justiție. Este important ca reprezentanții partidelor de guvernământ să înțeleagă efectul negativ al acestor declarații/acțiuni care, pe lângă denigrarea actului judecătoresc, pot atenta la ordinea unui stat de drept”, notează judecătorii.

Aceștia cer ca declarațiile să fie asumate și să nu pună în pericol caracterul obligatoriu al actului judecătoresc, iar comunității europene, organizațiilor internaționale și societății civile le solicită să monitorizeze atent acțiunile și expunerile politicului în raport cu puterea judecătorească „pentru asigurarea demarării unor reforme cu respectarea garanțiilor internaționale”.

Premierul Ion Chicu a cerut săptămâna trecută ca suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc, ca urmare a pierderii dosarului privind „Gemeni” la CtEDO.

Guvernul Republicii Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

DOC/ Judecătorii care au luat decizia finală în dosarul în care R. Moldova a pierdut peste 1,5 milioane de euro la CtEDO

19 februarie 2020

În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.