Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Igor Dodon a semnat…

DOC Igor Dodon a semnat decretul privind repunerea lui Gheorghe Balan în funcţia de judecător. Ce spune fostul șef al IGP

Gheorghe Balan

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind repunerea lui Gheorghe Balan în funcţia de judecător. Se întâmplă după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat la 24 septembrie, cererea ex-judecătorului, fostul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), de a fi repus în drepturi.

Decretul privind abrogarea Decretului Preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, din trei ianuarie 2019, prin care îl elibera din funcție pe Gheorghe Balan „în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare” a fost semnat la 19 noiembrie curent.

Contactat de Ziarul de Gardă, Gheorghe Balan a declarat că, deocamdată, nu a luat o decizie referitor la revenirea sa în funcţia de judecător.

„Dodon a semnat decretul pe care el l-a semnat la 3 ianuarie, deşi eu eram înregistrat în cursa electorală, conform hotărârii Comisiei Electorale Centrale de pe 2 ianuarie. Inclusiv din acest considerent nu putea să mă concedieze. Acesta a anulat decretul în baza hotărârii din 16 iulie a Curţii de Apel Chişinău. Referitor la revenirea mea în funcţie, nu am decis încă nimic”, a susţinut Gheorghe Balan.

Gheorghe Balan a fost judecător din 1996 până în 2018 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău.  Acesta, a ajuns în ultimii ani în atenția opiniei publice, după ce a comparat justiția din R. Moldova cu o stână, pe politicieni numindu-i „măscăricii de la guvernare care se vor dictatori”. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. Acesta a fost demis, printr-o hotărâre a Colegiului Disciplinar (CD) de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din 20 aprilie 2018, în urma unei plângeri depuse de un primar democrat și de opt consilieri locali.

Pe 16 octombrie 2018, CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar.

La 16 iulie, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSM prin care Gheorghe Balan a fost demis din funcția de judecător.

La 23 iulie, CSM a examinat o contestație depusă de Gheorghe Balan într-o altă procedură disciplinară care fusese inițiată în privința sa de către Colegiul Disciplinar, în urma căreia a fost demis, repetat, din funcție, la 18 ianuarie 2019, după emiterea decretului de către președinte. Membrii Consiliului au înlocuit pedeapsa privind „eliberarea din funcție” cu una mai puțin severă – „mustrare”.

La 19 noiembrie curent, Gheorghe Balan și-a depus demisia din funcția de șef-interimar al IGP. Acesta a fost numit în funție în iunie curent, de fostul ministru de Interne, Andrei Năstase.