Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Î.S. „Servicii Pază MAI”,…

DOC Î.S. „Servicii Pază MAI”, obligată de CSJ să achite peste 200 de mii de lei unui fost angajat, care a suferit o vătămare corporală gravă într-un accident de serviciu

Colaj ZdG

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au obligat Î.S. „Servicii Pază” a MAI să îi achite unui fost angajat o indemnizație în valoare de 206 750 de lei, fiindu-i afectată acuitatea vizuală la ambii ochi, în urma unui accident de serviciu.

Mihai Cebotari, fost șef al Direcției Pază Fizică a Î.S. „Servicii Pază” a MAI, s-a adresat în instanţa de judecată la 3 iulie 2019, cu cerere de chemare în judecată împotriva ÎS „Servicii Pază” a MAI privind încasarea îndemnizației unice şi a prejudiciului moral.

În motivare, acesta a menţionat că, în temeiul contractului de muncă nr.1334/11 din 27 iunie 2011 a fost angajat la Î.S. „Servicii Pază” a MAI în funcția de șef al Direcției Pază Fizică, pe o perioadă nedeterminată, fiind aprobată și fișa de post. Prin decizia Curții de Apel Chișinău din 23 august 2016, s-a constatat că un accident rutier produs la 2 iulie 2014, cu implicarea reclamantului, angajat al Î.S. „Servicii Pază” al MAI, este drept accident de muncă. Mai exact, deplasându-se de la unitatea în care era încadrat ca salariat, până la filialele unităților din teritoriu, la o manevră efectuată de șofer, Cebotari care se afla pe scaunul din urmă al automobilului, având centura de siguranță cuplată, s-a lovit cu capul de portiera din spate stânga.

În urma accidentului, acuitatea vizuală a bărbatului a avut de suferit, aceasta fiind la ambii ochi de 0,01D, ce constituie o incapacitate permanentă de muncă în volum de 35% și se califică ca vătămare corporală gravă.

Fostul angajat al Î.S „Servicii Pază” a MAI a solicitat încasarea din contul întreprinderii a indemnizației unice în mărime de 176 750 de lei şi prejudiciul moral în sumă de 30 000 de lei, cât şi cheltuielile de judecată.

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 29 ianuarie 2020, acțiunea înaintată de Mihai Cebotari, s-a admis parțial. Astfel, s-a dispus încasarea de la Î.S. „Servicii Pază” a Ministerului Afacerilor Interne în beneficiul lui Cebotari, indemnizației unice în urma accidentului de muncă în mărim de de 176 750 de lei și prejudiciul moral în sumă de 30 000 de lei, în total 206 750 de lei. În rest, cerința privind încasarea cheltuielilor de judecată s-a respins ca neîntemeiată.

La 6 februarie 2020, Î.S. „Servicii Pază” a MAI a declarat apel asupra hotărârii instanţei de fond, iar la 15 octombrie 2020 Curtea de Apel Chișinău a fost admis apelul, a casat hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, din 29 ianuarie 2020 în partea încasării prejudiciului moral și a pronunțat o nouă hotărâre, prin care solicitarea lui Cebotari a fost respinsă ca neîntemeiată.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au motivat că printr-o decizie din 23 august 2016 a CA Chișinău prejudiciul moral suferit de către Cebotari i-a fost compensat prin achitarea în beneficiul ultimului a ajutorului material în sumă totală de 44 270 de lei.

La 9 decembrie 2020, Î.S. „Servicii Pază” al MAI a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 15 octombrie 2020, pe motiv că atât instanţa de fond cât şi instanţa de apel nu au elucidat toate circumstanţele de fapt şi de drept la examinarea cauzei şi nu au dat o apreciere completă celor invocate de partea pârâtă. Și Cebotari a depus recurs împotriva acestei decizii.

La 3 martie 2021, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul declarat de Î.S. „Servicii Pază MAI” și a admis recursul lui Cebotari. CSJ a casat decizia Curţii de Apel Chişinău din 15 octombrie 2020 în partea respingerii acţiunii privind încasarea prejudiciului moral şi în această partea a menținut hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, din 29 ianuarie 2020 prin care Î.S. „Servicii Pază MAI” a fost obligată să îi achite lui Mihai Cebotari 206 750 de lei.