Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Gheorghe Papuc, curat în…

DOC Gheorghe Papuc, curat în fața legii. Judecătoria Chișinău l-a scăpat de antecedente penale

Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne în perioada guvernării comuniste, nu mai are antecedente penale. Scăpat în 2015, de judecători ai Curții Supreme de Justiție, de închisoare și obligat să achite o amendă de 20 de mii de lei pentru abuz de putere, Papuc se consideră ca neavând antecedente penale, conform unei hotărâri dictate de judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Cauza a fost examinată aproape 3 ani. 

Gheorghe Papuc a fost învinuit, într-un dosar intentat în 2010, de abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, dat fiind că, în perioada 1 ianuarie 2004 – 12 februarie 2008, a dat în arendă încăperi de pe str. Zelinski 15 din Chişinău, pentru utilizare de către comitetul raional Botanica al Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), prejudiciind astfel interesele publice cu  502 700 lei, bani care au fost achitați din contul MAI pentru PCRM. 

Fostul ministru mai era învinuit de procurori pentru că, la 3 decembrie 2005, a dispus transmiterea unui automobil de model RAF-2203, aflat la balanţa MAI, în folosinţa fracţiunii parlamentare a PCRM. Autovehiculul a fost utilizat în perioada 2005 – septembrie 2009 pentru necesităţile fracţiunii parlamentare a PCRM. Prin aceste acţiuni, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 326 200 lei. Conform rechizitoriului, Papuc a făcut asta întrucât urmărea scopul promovării sale în carieră, menținerea în funcție și favorizarea activității PCRM. 

În decembrie 2011, printr-o sentință a judecătoriei Centru, Papuc a fost achitat de sub învinuire.

În ianuarie 2015 însă, printr-o hotărâre a Curții de Apel Chișinău sentința primei instanțe a fost casată total, iar Papuc a fost condamnat, cumulativ, la patru ani de închisoare cu executare fiind recunoscut vinovat de „abuz de putere” (3 ani de închisoare) și neglijență în serviciu (2 ani de închisoare), cu privarea de dreptul de a activa în subdiviziunile MAI pe un termen de 5 ani, cu executarea pedepsei principale în penitenciarul de tip semiînchis. 

În iunie 2015, Curtea Supremă de JUstiție a dispus casarea parțială a deciziei CA Chișinău privind condamnarea lui Gheorghe Papuc pentru „abuz de putere” și rejudecarea cauzei cu pronunțarea unei noi hotărâri. Atunci un complet de cinci judecători a dispus condamnarea lui Papuc pentru „abuz de putere” și stabilirea pedepsei sub formă de amendă penală în mărime de 20 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani. 

În decembrie 2020, avocatul lui Papuc a depus cerere de revizuire a dosarului, iar printr-o sentință dictată în august 2023 un complet de judecători ai Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a anulat decizia CSJ din iunie 2015 și a emis o nouă sentință prin care Gheorghe Papuc a fost condamnat pentru abuz de putere, cu obligarea de a achita 2 mii de lei, iar pedeapsa se consideră ca fiind executată. Prin urmare, instanța a stabilit că Papuc se consideră ca neavând antecedente penale. 


Gheorghe Papuc a fost cel mai longeviv, dar şi cel mai controversat ministru de Interne pe care l-a avut R. Moldova în perioada post-sovietică. A fost acuzat de acte de corupţie, iar mai apoi, de abuz în serviciu în urma evenimentelor din aprilie 2009. Nimeni, însă, nu a reuşit să-i demonstreze vreodată vinovăţia. În perioada în care Papuc a deţinut funcţia de ministru, averea sa s-a mărit considerabil, ZdG scriind în 2013 despre imperiul lui imobiliar, împărţit pe numele nepoţilor sau feciorilor.

Gheorghe Papuc a îndeplinit funcţia de ministru al Afacerilor Interne din februarie 2002 până în martie 2008 şi din octombrie 2008 până în septembrie 2009. Anterior, a ocupat diferite funcţii de ofiţer în cadrul trupelor de interne ale MAI al URSS. Presa a scris că, în anii 1995-96, Papuc a fost anchetat penal pentru uz de fals în Federaţia Rusă, pe când ocupa funcţii de răspundere în cadrul MAI al Republicii Kabardino-Balkare. Din 1997 şi până în 2002 a fost comandatul Brigăzii cu destinaţie specială “Fulger”. În 2002, Papuc a fost avansat de Voronin la gradul special de general-maior de poliţie, iar în 2005 – la cel de general-locotenent de poliţie. Papuc este un personaj controversat, în presă apărând de-a lungul anilor mai multe informaţii compromiţătoare despre el. S-a spus chiar că a fost în arest la domiciliu pentru câteva zile, fiind suspectat de implicare în contrabandă cu droguri în celebrul dosar “Heroina”. Informaţiile, însă, nu s-au confirmat oficial. Papuc a fost acuzat că ar deţine şi acte de studii false, dar acesta niciodată nu a comentat aceste acuzaţii. Fostul ministru de Interne a fost acuzat şi de fraude fiscale sau de abuz în serviciu în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind deschise pe numele său mai multe dosare penale.