Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fosta șefă ADR Sud,…

DOC Fosta șefă ADR Sud, care a folosit garajul familiei pentru mașina de serviciu, pierde procesul împotriva ANI

Foto: bas-tv.md

Maria Culeșov, fosta directoare a Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR), nu va putea exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, după ce Curtea Supremă de Justiție a pus punct dosarului în care aceasta a contestat actul Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost acuzată că a încălcat legislația privind conflictele de interese când a încheiat mai multe contracte de locațiune cu soțul său.

Mai exact, ANI a constatat că Maria Culeșov, în calitate de director al ADR, a închiriat garajul de la Vladimir Culeșov și i-a plătit pentru asta peste 25 de mii de lei.

Fosta directoare spunea ANI că nu vede un conflict de interese în această situație, atât timp cât suma plătită este „una modică”, iar familia ei nu s-a îmbogățit.

ANI a examinat faptele la sesizarea Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție, care a notat că Maria Culeșov, în calitate de directoare a ADR Sud, a semnat, între anii 2017-2021, cu soțul său, Vladimir Culeșov, contracte de locațiune a unui garaj de 24 de metri pătrați. În patru ani, ADR a achitat 25 de mii de lei.

Potrivit ANI, atât contractele de locațiune, cât și actele de achiziție a serviciilor de locațiune au fost semnate de Maria Culeșov în calitate de locatar și Vladimir Culeșor, ca locator.

Solicitată de ANI, Culeșov a declarat că în garajul soțului a păstrat un automobil Volkswagen Tiguan, donat de Ambasada Germaniei Agenției de DEzvoltare Regională Sud, „cu condiția că automobilul va fi păstrat în garaj securizat”.

La 25 februarie 2022, Maria Culeșov a depus la Curtea de Apel Chișinău cerere de chemare în judecată împotriva ANI, solicitând anularea actului de constatare, iar la 21 aprilie 2022, ANI a înaintat un demers prin care a solicitat declararea inadmisibilității acțiunii.

Prin încheierea din 15 decembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău s-a declarat inadmisibilă acţiunea de contencios administrativ înaintată de Maria Culeșov împotriva ANI cu privire la anularea actului de constatare, pe motiv că acţiunea a fost depusă după expirarea termenului, iar reclamanta nu a solicitat repunerea în termen.

Fosta directoare a ADR Sud a contestat încheierea, însă Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție a decis la 22 februarie 2023 să respingă recursul depus de Culeșov și să mențină încheierea din 15 decembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău.

Și-a angajat soțul în calitate de șofer, iar ginerele în calitate de jurist

În 2015, Maria Culeșov a fost constatată cu un alt conflict de interese în familie, care îl viza pe soțul său, dar și pe ginerele său, Andrei Coadă.

Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, a constatat că în 2015 Vladimir Culeșov a fost angajat în calitate de șofer, iar ginerele Mariei Culeșov în calitate de jurist la ADR Sud. Atunci Maria Culeșov motiva că ginerele a fost angajat prin concurs, dar pe soț l-a luat în calitate de șofer din lipsa de cadre pregătite în orașul Cimișlia.

Atunci, CNI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Culeșov, dar a clasat cauza pe motivul soluționării regimului juridic al conflictului de interese prin eliberarea din funcția de șofer a soțului său.

Restabilită în funcție și concediată în aceeași zi

Maria Culeșov a exercitat funcția de directoare a ADR Sud din anul 2009. În 2021, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului aceasta a fost demisă din funcție. Ea a contestat ordinul, iar printr-o hotărâre emisă la 9 decembrie 2021 de Judecătoria Chișinău a fost restabilită în funcție.

A doua zi, Andrei Spânu, ministru pe atunci al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a semnat un ordin prin care a restabilit-o și un altul prin care a concediat-o din nou pe Maria Culeșov.

Maria Culeșov a deținut anterior și funcția de vicepreședintă a organizației raionale Cimișlia a Partidului Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, ea a a condidat pe circumscripția națională a PDM, pe poziția 28.