Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Erorile invocate de CSJ…

DOC Erorile invocate de CSJ pentru a trimite la rejudecare dosarul coruperii deputaților

Colaj ZdG

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursurile în anulare depuse de avocați și a trimis la rejudecare „dosarul coruperii deputaților”, pe motiv că „instanţa de fond şi instanţa de apel au comis erori de drept” care au încălcat drepturile fundamentale ale condamnaților Vitalie Burlacu și Irina Baglai la un proces echitabil.

Judecătorii CSJ au decis că Irina Baglai urmează a fi eliberată din penitenciar, dacă în privința acesteia nu este aplicată măsura preventivă sub formă de arest sau nu execută pedeapsa penală în baza altor hotărâri judecătoreşti.

„Colegiul penal constată că instanța de recurs nu a judecat cauza penală în corespundere cu exigențile prevăzute de lege, deoarece nu s-a pronunțat asupra motivelor esențiale invocate în recursurile declarate, nu a verificat dacă s-a aplicat corect legea la faptele reţinute prin hotărârile contestate şi dacă aceste fapte au fost constatate cu respectarea dispoziţiilor de drept formal şi material. Astfel, au rămas fără elucidare erorile de drept comise de instanța de apel la judecarea cauzei, care au încălcat drepturile fundamentale ale condamnaților Burlacu V. și Baglai I., și anume dreptul inculpatului la un proces echitabil, drept garantat de art. 6 CţEDO, ce constituie un viciu fundamental, și urmează a fi reparat la etapa examinării în instanţa de apel, deoarece acesta se referă la aspectele de fapt”, este menționat în hotărârea motivată a CSJ din 2 august.

Magistrații susțin că deşi procurorii l-au pus sub acuzare pe Vitalie Burlacu pentru două episoade, acţiunile acestuia au fost calificate de prima instanță ca o infracţiune unică, fără a-şi motiva soluţia, iar „eroarea”a fost menţinută şi de către instanţa de apel.

În privința Irinei Baglai, susțin judecătorii de la CSJ, prima instanță a recalificat acțiunile inculpatei din „complicitate la tentativă de mituire” săvâtșită de Vitalie Burlacu în „favorizarea dinainte nepromisă a infracțiunii grave”, fără „a constata fapta conform prevederilor art.
394 alin. (1) pct. 1) Cod de procedură penală, potrivit cărora partea descriptivă a sentinţei de condamnare trebuie să cuprindă descrierea faptei criminale”
.

CSJ susține că instanța de apel a tolerat faptul că partea descriptivă a sentinţei contravine dispozitivului acesteia.

Potrivit CSJ, în dispozitivul sentinței de comandare a celor doi s-a dispus trecerea în folosul statului a mijloacelor financiare în valoare de 53 mii de euro, 153 de mii USD și 48 800 de ruble rusești, ridicate în urma efectuării safeului metalic deținut de Irina Baglai la o bancă comercială, pe când în rechizitoriu inculpatei nu i-a fost incriminată fapta deținerii mijloacelor financiare respective în safeul metalic și nu au fost prezentate în instanță ca mijloace ce au tangenţă cu presupusa pregătire de comitere a infracţiunii.

La 18 iulie 2018, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017 prin care fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul irina Baglai au fost recunoscuți vinovați de tentativă de corupere a unui parlamentar pentru ca acesta să părăsească coaliția din care face parte și să nu voteze „legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”.

Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de mii de lei amendă, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017.

În iulie 2018, ZdG scria că Vitalie Burlacu se afla în detenție, fiind reținut încă în decembrie 2016, pe când Irina Baglai s-ar fi aflat în libertate.

Anterior, PG anunța că unul dintre inculpaţi a declarat în şedinţa de judecată din 10 aprilie 2017 că Veaceslav Platon ar fi organizatorul care intenţiona să corupă deputatul pentru ca acesta să părăsească coaliţia de guvernare.

Procurorul de caz, Vitalie Galeru, a refuzat atunci să ofere detalii sau să confirme implicarea lui Platon în tentativa de corupere a deputaților, invocând faptul că inculpații au făcut mai multe declarații importante în timpul ultimelor ședințe, care sunt elucidate în cadrul altei cauze penale privind autorii tentativei de corupere.

Acum un an, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție declara pentru ZdG că urmărirea penală în cauza care investighează cine sunt autorii tentativei de corupere a deputaților urma a fi reluată imediat ce a fost pronunțată decizia motivată a CSJ, deoarece Vitalie Burlacu, care se afla în detenție, nu mai are statut de inculpat, ci de condamnat, respectiv va putea fi audiat ca martor.