Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ După ce ex-judecătorul Ion…

DOC După ce ex-judecătorul Ion Muruianu s-a plâns la CEDO, CSJ constată „încălcarea drepturilor” lui Muruianu, admite cererea de revizuire depusă de agentul guvernamental și dispune achitarea a 5 800 de euro fostului judecător cu titlu de prejudiciu moral

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental Oleg Rotaru împotriva deciziei CSJ din 19 decembrie 2012 prin care instanța supremă a respins atunci ca neîntemeiată cererea ex-magistratului Ion Muruianu privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care Muruianu a fost transferat în anul 2012 de la CSJ la o altă instanță judecătorească. Cererea de revizuire a venit după ce Ion Muruianu s-a plâns în anul 2014 la CEDO de faptul că decizia CSM prin care a fost transferat de la CSJ la Curtea de Apel Chișinău „a constituit o ingerință în viața sa privată și profesională”, iar la 17 martie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererea Muruianu v. Republica Moldova.

În urma adresării înaintate de ex-judecătorul Ion Muruianu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precedată de cererea de revizuire depusă de agentul guvernamental, care menționează că Guvernul R. Moldova a considerat judicioasă procedura de soluționare amiabilă a prezentei cauze, cererea de revizuire constituind o condiție necesară, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) constată „încălcarea drepturilor” lui Ion Muruianu la emiterea hotărârii din 19 decembrie 2012.

Astfel, la 22 decembrie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) emite o încheiere prin care casează hotărârea CSJ emisă în anul 2012 în cauza intentată la contestația depusă de ex-judecătorul Ion Muruianu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la contestarea hotărârii CSM prin care, după reorganizarea CSJ, Muruianu a fost transferat de la CSJ la o altă instanță de judecată, transmite cauză la Curtea de Apel Chișinău pentru examinarea contestației depuse de Ion Muruianu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la contestarea hotărârii CSM și dispune încasarea din contul bugetului de stat în beneficiul lui Ion Muruianu suma de 5 800 de euro, cu titlu de reparare a prejudiciului moral și compensare a costurilor şi cheltuielilor de reprezentare în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.


Cronologia evenimentelor

La 3 decembrie 2012, Ion Muruianu a depus acțiune în contencios administrativ, care a fost completată prin cererea din 11 decembrie 2012, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la contestarea actului administrativ.

Ion Muruianu a solicitat prin contestație anularea ca ilegală a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 20 noiembrie 2012 „cu privire la transferul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie în funcțiile vacante de judecător în alte instanțe judecătoreşti” în partea inițierii procedurii de transfer şi propunerii transferului său de la Curtea Supremă de Justiţie către curțile de apel sau judecătorii.

Astfel, Ion Muruianu a susținut că transferul său la o instanţă ierarhic inferioară a constituit ”o ingerință în viața sa privată şi profesională, contrar garanțiilor articolului 8 din Convenție”.

La 19 decembrie 2012, Curtea Supremă de Justiție a emis hotărârea prin care a respins ca neîntemeiată acțiunea lui Ion Muruianu.

În iulie 2014, Muruianu s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

La 27 octombrie 2021, Agentul guvernamental, Oleg Rotari, a depus prin poștă electronică la Curtea Supremă de Justiție cerere de revizuire împotriva deciziei din 19 decembrie 2012 a CSJ. În motivarea cererii de revizuire a indicat că, la 17 martie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova cererea Muruianu v. Republica Moldova.

În context, agentul guvernamental a menționat că „ținând cont de eventuala constatare a unei încălcări, prin aplicarea directă a articolului 41 din Convenție, acordarea despăgubirii pentru prejudiciul moral şi costuri și cheltuieli în sumă de 5 800 de euro, care ar include o despăgubire pentru prejudiciul moral provocat acestuia în sumă de 4 950 de euro și costurile și cheltuielile de reprezentare în faţa Curţii până la momentul actual în cuantum de 850 de euro”.

În această ordine de idei, Ion Muruianu a conchis că în lipsa unei proceduri amiabile și refuzul lui de a soluționa amiabil cauza nu poate justifica cererea de revizuire.

Prin referința din 7 decembrie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a lăsat la discreția Curții Supreme de Justiție aprecierea temeiurilor de admisibilitate a revizuirii invocate de către Agentul guvernamental, Oleg Rotari, împotriva deciziei din 19 decembrie 2012 a Curţii Supreme de Justiţie.

Ulterior, la 16 noiembrie curent, Ion Muruianu a solicitat respingerea ca fiind inadmisibilă cererea de revizuire depusă de către Agentul guvernamental, Oleg Rotari, împotriva deciziei din 19 decembrie 2012 a Curţii Supreme de Justiţie

„În argumentarea poziției sale intimatul Ion Muruianu a invocat că temei de redeschidere a procedurii judiciare conform art. 449 lit. g) din Codul de procedură civilă poate de servi doar inițierea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau Guvernul Republicii Moldova a procedurii de reglementare pe cale amiabilă într-o cauză pendinte împotriva Republicii Moldova. În speță, însă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a inițiat o procedură de reglementare pe cale amiabilă, iar propunerea Agentului guvernamental de a iniția această procedură a fost respinsă de către Ion Muruianu”, se menționează în Încheierea CSJ.

În context, la 22 decembrie curenet, Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie compus din cinci magistrați – Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu, Nina Vascan, Victor Burduh și Maria Ghervas consideră necesar de a admite cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental.

„Curtea a solicitat prezentarea observațiilor cu privire la admisibilitatea şi fondul cererii prin prisma întrebărilor formulate în circumstanțele de fapt și a propus Guvernului Republicii Moldova să ia în considerare eventualitatea unui acord de soluționare amiabilă a prezentei cauze. În baza art. 11 şi art. 12 din Legea cu privire la Agentul guvernamental nr. 151 din 30 iulie 2015, Guvernul Republicii Moldova a considerat judicioasă procedura de soluționare amiabilă a prezentei cauze, fiind inițiată de către Curte la momentul comunicării cererii reclamantului, în timp ce înaintarea prezentei cereri de revizuire constituie o condiție necesară pentru finalizarea acesteia, fie prin eventuala semnare a unui acord de soluționare amiabilă sau a unei declarații unilaterale, în scopul remedierii pretinsei încălcări a drepturilor lui Ion Muruianu în baza articolelor 6 § 1, 8 şi 13 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților fundamentale. În acest fel, Agentul guvernamental al Republicii Moldova a inițiat procedura de reglementare amiabilă a prezentei cauze. (…) În această ordine de idei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ constată încălcarea art. 6 § 1 și art. 13 din Convenție în privința lui Ion Muruianu, prin efectuarea unui control insuficient de către Curtea Supremă de Justiţie, în fapt și în drept, al legalității hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii adoptate în privința lui Ion Muruianu și care formează obiectul prezentei cauze în contencios administrativ”, menționează magistrații în încheierea emisă.

Tot aici, magistrații menționează că refuzul lui Ion Muruianu de a negocia soluționarea pe cale amiabilă a cauzei sale aflate pe rolul Curţii Europene nu împiedică Guvernul R. Moldova să recunoască unilateral încălcările admise în privința acestuia și să remedieze unipersonal consecințele încălcărilor enunțate.

Astfel, Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiție DISPUNE:

Se admite cererea de revizuire depusă de Agentul guvernamental al Republicii Moldova, Oleg Rotari. Se constată încălcarea drepturilor lui Ion Muruianu garantate de art. 6 § 1, art. 8 și art. 13 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților fundamentale.
Se casează hotărârea din 19 decembrie 2012 a Curţii Supreme de Justiţie în cauza de contencios administrativ intentată la contestația depusă de Ion Muruianu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la contestarea actului administrativ.
Se transmite prezenta cauză de contencios administrativ după competență la Curtea de Apel Chișinău, conform art. 191 din Codul administrativ, pentru examinarea contestației depuse de Ion Muruianu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la contestarea actului administrativ.
Se încasează din contul bugetului de stat gestionat de Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, în beneficiul lui Ion Muruianu suma de 5 800 (cinci mii opt sute) de euro, convertită în lei moldovenești la cursul oficial al Băncii Naţionale a Moldovei, la 17 data transferului, cu titlu de reparare a prejudiciului moral și compensare a costurilor şi cheltuielilor de reprezentare în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Încheierea nu se supune niciunei căi de atac”
, se menționează în decizia CSJ.

Încheierea integrală:

La 7 septembrie curent Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererea de demisie a lui Ion Muruianu din funcția de magistrat al Curţii de Apel Chişinău. Cererea de demisie a fost depusă de Ion Muruianu din propria inițiativă pe 12 iulie curent, după ce a împlinit 65 de ani, vârstă după care nu mai poate activa în calitate de judecător.

În 1990, Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Prin Decretul Președintelui R. Moldova nr. 1528-II din 19 iunie 2000, Muruianu a fost numit în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În 2004, a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar în 2007 a fost numit președinte al CSJ. La 28 decembrie 2012 a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău (CA).

În 2010, Muruianu a fost demis din funcția de președinte al CSJ ca mustrare la o afirmație făcută în adresa jurnaliștilor „jurnaliştii – câini turbaţi”.

La sfârșitul anului 2012, șapte judecători au fost transferați, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de la CSJ la alte instanțe de judecată. Este vorba despre Ion Muruianu, Nina Cernat, Eugenia Fistican, Sergiu Furdui, Valentin Barbă, Iulia Cimpoi, Svetlana Caitaz.