Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Detalii despre expertul internațional…

DOC Detalii despre expertul internațional anticorupție Drago Kos, propus de Președinție în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general

Sursa foto: poder360.com.br

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, l-a propus pe expertul internațional anticorupție Drago Kos în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

În prezent, Drago Kos este președintele Grupului de lucru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Este copreședinte al MENA – OECD Business Integrity Network, membru al Comitetului consultativ internațional anticorupție (IACAB) și al Comitetului de monitorizare a corupției pentru apărare (NAKO).

Între 2011 și 2015, Drago Kos a fost comisar internațional și președinte al Comitetului mixt independent de monitorizare și evaluare a corupției (MEC) din Afganistan. În perioada 2003-2011, Kos a deținut funcția de președinte al Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) al Consiliului Europei.

Luni, 22 noiembrie, Mariana Alexandru, fostă procuroră a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, a fost desemnată membră din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Pe 4 noiembrie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.

Pe 6 octombrie procesul de judecată dintre procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo și CSP a fost repartizat spre examinare magistratei de la CA Chișinău, Veronica Negru. Detalii aici.

Mascații SIS împreună cu procurorul anticorupție Victor Furtuna care a dispus inițierea urmării penale pe numele lui Stoianoglo în baza sesizării depusă de deputatul PAS Lilian Carp au descins marți seară, 5 octombrie, în clădirea PG.

În jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna șeful suspendat al PG este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).