Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia motivată a CA…

DOC Decizia motivată a CA prin care PG a fost obligată să pornească urmărirea penală pentru faptul bănuielii privind uzurparea în stat în contextul demiterii Domnicăi Manole din fruntea CC și numirea lui Boris Lupașcu

Sursa foto: ZdG

Ziarul de Gardă a intrat în posesia deciziei motivate a Curții de Apel Chișinău (CA) prin care Procuratura Generală (PG) a fost obligată să pornească urmărirea penală pentru faptul bănuielii privind uzurparea în stat în contextul demiterii Domnicăi Manole din fruntea Curții Constituționale (CC) și numirea fostului șef de secție din cadrul PG Boris Lupașcu în funcția de magistrat la Înalta Curte.

Decizia prin care a fost admis recursul declarat de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și avocatul acestuia și prin care a fost casată încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 21 mai curent, fiind dispusă și anularea ordonanței din 28 aprilie a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de refuz în primirea și înregistrarea plângerii depusă de Litvinenco și Pâslariuc a fost pronunțată, pe 4 august, de către Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău în componența magistraților – Vitalie Cotorobai, Silvia Cecan și Alexandru Spoială.


Magistrații CA au constatat că din conținutul ordonanței emise de PG nu rezultă că au fost întreprinse măsuri de verificare a circumstanțelor invocate, inclusiv mijloacele de probă indicate de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc (autorii actului de sesizare), motiv pentru care Colegiul a ajuns la concluzia că examinarea sesizării depusă de aceștia „în aspect material” s-a realizat contrar regulilor de procedură și exigențelor unui proces echitabil.

„Procurorul general, potrivit prevederilor art. 262 din alin. (5) Cod de procedură penală, examinează sesizările despre acțiunile președintelui Parlamentului, președintelui R. Moldova și prim-ministrului, motiv pentru care Colegiu constată că examinarea înregistrării sesizării deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, decisă de procurorul general prin ordonanța sa din 28 aprilie 2021, s-a realizat în lipsă de procedură și competență exclusivă”, se arată în document.

Decizia este irevocabilă.

Sergiu Litvinenco a anunțat, pe 4 august, că magistrații CA au dispus ca PG să pornească urmărirea penală pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat, după ce PSRM-ȘOR au votat pentru revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare la CC și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat la Înalta Curte.

Pe 24 aprilie curent, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare în adresa PG prin care au solicitat începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat. Sesizarea a venit după ce la propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat pe 23 aprilie Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la CC. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul PG, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC.

Pe 28 aprilie curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a emis o ordonanță prin care a refuzat primirea și înregistrarea sesizării depusă de deputații PAS. În motivarea ordonanței, Stoianoglo a indicat că conținutul adresării cuprinde formal unele elemente ale unui denunț, care însă este întocmit contrar rigorilor stabilite de art. 263 alin (7) din Codul de procedură penală, menționând că petiționarii fac doar afirmații „intuitive și deductive”. Totodată, Stoianoglo indică în motivarea ordonanței că de fapt „petiționarii își exprimă dezacordul privind adoptarea prin vot majoritar în plenul Parlamentului a unui act administrativ individual”:

Citiți și: Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală și solicită pornirea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat

CC a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul PG, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.

Citiți și: Cronologia evenimentelor din jurul Curții Constituționale: acțiunile PSRM-ȘOR asupra CC, reacțiile și îngrijorările în rândul oficialilor internaționali și clarificările constituționaliștilor. Ce urmează?