Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ respinge recursul înaintat…

DOC CSJ respinge recursul înaintat de Stoianoglo prin care s-a cerut anularea hotărârii CSP în urma căreia a fost pornită urmărirea penală. Se menține decizia CA Chișinău

Sursa foto: ZdG

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, prin intermediul avocatului Iurie Mărgineanu, împotriva încheierii Curții de Apel (CA) Chișinău prin care a fost declarată inadmisibilă cererea acestuia privind contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) prin care a fost admisă sesizarea deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp și inițiată urmărirea penală în privința lui Stoianoglo.

Astfel, CSJ menține încheierea din 2 noiembrie a CA Chișinău emisă în cauza de contencios administrativ intentată la acțiunea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, împotriva CSP cu privire la contestarea actului administrativ.

Decizia a fost pronunțată miercuri, 29 decembrie, de către Colegiul civil comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, în componența magistraților – Maria Chervas, Nina Vascan și Victor Burduh.


Judecătorii CSJ susțin că, CA Chișinău corect a declarat inadmisibilă acțiunea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Totodată, instanța de recurs apreciază ca fiind irelevante argumentele apărătorului lui Stoianoglo, precum că instanţa de fond a omis să se expună asupra cererii de suspendare a actului administrativ și să examineze chestiunea cu privire la atragerea obligatorie a terțului în procesul de contencios administrativ

Decizia este irevocabilă.

„Se respinge recursul depus de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, reprezentat de avocatul Iurie Mărgineanu. Se menține încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău emisă în cauza de contencios administrativ intentată la acțiunea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea actului administrativ”, se arată în decizia CSJ.

Pe 2 noiembrie curent, CA Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, împotriva CSP prin care, prin intermediul avocaților săi, a contestat hotărârea CSP în urma căreia a fost inițiată urmărirea penală în privința lui. Detalii aici.

Pe 5 octombrie, avocații procurorului general suspendat au atacat la CA Chișinău hotărârea CSP prin care a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp împotriva acțiunilor lui Stoianoglo în urma căreia procurorul anticorupție Victor Furtuna a inițiat urmărirea penală. Atunci, avocații procurorului general suspendat au solicitat încetarea executării hotărârii CSP. Detalii aici.

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor. Pe 13 decembrie curent, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre expedierea în judecată, pentru examinare în fond a cauzei penale ce îl privește pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea în complicitate cu ex-șeful Secției resurse umane a PG a infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu.