Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ pune punct final…

DOC CSJ pune punct final în procesul dintre PACCC și AUR

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct final în procesul intentat de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic împotriva Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”.

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au respins miercuri, 16 iunie, ca inadmisibil recursul Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” împotriva hotărârii din 13 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău, prin care acțiunea depusă de către partidul condus de fostul comunist Mark Tkaciuk prin care a cerut anularea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 4 iunie privind înregistrarea Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

Încheierea în acest sens a fost pronunța la 16 iunie curent de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție format din magistrații: Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh, același care cu cinci zile în urmă a admis recursul PACCC și a anulat decizia Curții de Apel care a declarat inadmisibilă sesizarea fostului comunist prin care a cerut ca partidul AUR să fie exclus din alegeri și astfel a restituit cauza spre spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată.

„Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție dispune: Recursul depus de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ, Palii Alina, se declară inadmisibil”, se menționează în Decizia CSJ.


Încheierea este irevocabilă.

În principal, CSJ a respins ca inadmisibil recursul din motiv că acesta a fost depus de o persoană neîmputernicită ca să depună dosarul.

„(…) În asemenea circumstanţe, Alina Palii nu a fost împuternicită în modul prevăzut de lege de a semna şi depune cererea de recurs în interesele recurentului Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”, motiv ce impune Completul specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ să ajungă la concluzia de a conchide că recursul este depus de către o persoană neîmputernicită şi urmează a fi declarat inadmisibil. Or, după cum s-a menționat supra, conform art. 246 alin. (2) lit. c) Cod administrativ, recursul se declară inadmisibil în special cînd: recursul este depus de o persoană neîmputernicită. (…) Astfel, reprezentantul recurentului trebuia să dea dovadă de vigilență la pregătirea dosarului pentru instanța de recurs și să se aștepte că aceste exigențe procedurale să fie aplicate întocmai cu scopul acestora”, se mai menționează în decizia CSJ.

Decizia CSJ:

La 14 iunie, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au admis recursul Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” împotriva încheierii din 8 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău, prin care s-a declarat inadmisibilă acțiunea depusă de către partidul condus de fostul comunist Mark Tkaciuk prin care a cerut anularea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 4 iunie privind înregistrarea Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”. Astfel, prin decizia CSJ din 11 iunie curent, instanța supremă a anulat decizia Curții de Apel care a declarat inadmisibilă sesizarea fostului comunist prin care a cerut ca partidul AUR să fie exclus din alegeri și astfel a restituit cauza spre spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată.

La 7 iunie curent, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” a depus la Curtea de Apel o cerere de chemare în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale, persoană terță Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” privind anularea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4957 din 04 iunie 2021 privind înregistrarea Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Motivul invocat de membrii partidului condus de fostul comunist Mark Tkaciuk de chemarea în judecată este faptul reprezentanții AUR, pe liste căruia figurează liderul USB, Valeriu Munteanu și liderul PL, Dorin Chirtoacă, „au camuflat un bloc electoral într-un singur partid politic”.

Prin încheierea din 8 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău, a fost declarată inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” împotriva Comisiei Electorale Centrale, persoană terță Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor” privind anularea Hotărârii CEC nr. 4957 din 4 iunie 2021, prin care AUR a fost înregistrat în cursa pentru anticipate.

CEC a înregistrat oficial PDCM, AUR și NOI în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

DOC/ Lista completă a candidaților AUR la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie