Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Casa de milioane, donată…

DOC Casa de milioane, donată de socri, a noului șef-adjunct interimar al PA, cariera, pedeapsa cu „avertisment” și încurajările și premiile primite

Procuratura Anticorupție (PA) are de vineri, 15 octombrie, un nou șef-adjunct interimar. Procurorul Ion Munteanu a fost numit în această funcție printr-o hotărâre aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Munteanu activează în cadrul sistemul procuraturii din 2006, a activat în Procuratura sect. Centru, mun. Chişinău, a fost şef al Oficiului Ciocana, al Procuraturii mun. Chişinău, iar în 2014 a fost numit în funcția de procuror în cadrul PA. Procurorul locuiește într-o casă de milioane, donată de socrii săi, iar în 2009 numele său a figurat într-o procedură disciplinară intentată după reţinerea unui tânăr protestatar minor la 8 aprilie 2009. Un an mai târziu, procurorul a fost pedepsit cu „avertisment”.

Pentru anul trecut, Munteanu declară un venit salarial de circa 407 mii de lei sau un salariu lunar de circa 34 de mii de lei. Acesta declară și 1 000 de dolari americani, obținuți din consultanță pentru OIM.

Casa de milioane, donată de socri

Procurorul locuiește într-o casă donată în 2017 de socrii săi, Valentin şi Elena Braşovschi. Imobilul cu o suprafață de 105,8 metri pătrați este ridicat pe un teren cu o suprafaţă de 5 ari și are o valoare indicată de 1,2 milioane de lei.

Valentin Braşovschi, socrul procurorului, este fostul administrator al companiei de construcţii „Dansicons” SRL, una din cele mai cunoscute de pe piaţă, fondată de fostul deputat Iurie Dârda. Braşovschi a plecat de la companie în februarie 2017, familia sa fiind proprietara companiei „Ideal Construct”, care din septembrie 2019 a trecut la Victor Soltan.

Casa pe care familia procurorului Ion Munteanu a primit-o cu titlu de donație

Casa primită în dar de procurorul Ion Munteanu şi soţia sa, Natalia, se află în com. Stăuceni, mun. Chişinău. Are două niveluri şi a fost construită de soţii Valentin şi Elena Braşovschi în perioada 2012-2013, fiind finalizată în luna octombrie 2013. Pe 26 iulie 2017, în urma unui contract de donaţie, ea ajunge în proprietatea Nataliei Munteanu.

Anul trecut, Ion Munteanu a intrat în posesia unui automobil Dacia Duster, fabricat în 2015 și procurat cu circa 147 mii de lei.

Din 2017, soţii Munteanu deţin şi conduc prin contracte de posesie două automobile de model Mercedes, unul fabricat în 2011, iar altul, în 2014, dar şi un Range Rover, fabricat în 2014. Tot din 2017, familia procurorului are în proprietate un automobil Mercedes, fabricat în 2014 și a cărui valoare indicată este de 50 de mii de lei. În garajul familiei Munteanu se regăsește și un camion Renault, fabricat în 2001 și a cărui valoare indicată este de 10 mii de lei.

Natalia Munteanu, soţia procurorului, este fondatoare la firma „Activ Grup” SRL, cu activităţi în domeniul construcţiilor, însă procurorul nu indică în declarațiile sale de avere acest lucru sau vreun venit obținut de către soția sa.

Pedepsit disciplinar în 2010, dar încurajat şi premiat de mai multe ori

Ion Munteanu a activat în ultimii opt ani la Procuratura Anticorupţie

Ion Munteanu este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sect. Centru, mun. Chişinău, iar în 2009, numele său a figurat într-o procedură disciplinară intentată după reţinerea unui tânăr protestatar minor la 8 aprilie 2009, constatându-se că acesta, „neîntemeiat a înaintat la Judecătoria Centru demersul cu privire la aplicarea în privinţa minorului Cernei măsura preventivă „arestul preventiv”, iar ulterior că „încălcări analogice au fost admise de procurorul Munteanu şi în cazul reţinerii minorului Postica”. Acesta a fost pedepsit cu „avertisment” în mai 2010. Peste câteva luni însă, în iulie 2010 a fost numit procuror în Procuratura Anticorupţie. În martie 2013 a mers în concediu pentru îngrijirea copilului, pentru ca în mai 2014 să revină în funcţia deţinută.

Pe 6 octombrie 2018, prin ordinul procurorului general de atunci Eduard Harunjen, Ion Munteanu a fost instalat în funcţia de şef al Oficiului Ciocana, al Procuraturii mun. Chişinău, loc rămas vacant după plecarea lui Ruslan Popov. Atunci, PG nu a anunţat public despre aceste schimbări de personal.

Conform magistrat.md, în ultimii ani, procurorul Munteanu a fost încurajat în mai multe rânduri. În august 2018, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a propus procurorului general aplicarea măsurilor de încurajare cu Medalia „Pentru serviciu impecabil”, Clasa III, iar cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova, pentru „îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate”, CSP a propus procurorului general încurajarea sa cu „Exprimarea mulțumirii”. 

În ianuarie 2016, cu prilejul Zilei lucrătorului procuraturii, „luând în consideraţie rezultatele activităţii desfășurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi obţinuţi pe parcursul anului 2015, calităţile profesionale şi morale ale unor procurori”, CSP a propus procurorului general încurajarea lui Munteanu cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”. Iar în 2015, pentru „îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova” CSP a propus procurorului general încurajarea acestuia cu Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria II.