Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ A fost desemnat un…

DOC A fost desemnat un alt complet de judecători care va examina recursul depus de Șor în legătură cu decizia primei instanțe care l-a obligat să aducă scuze publice președintei Sandu pentru „minciună și defăimare”

Colaj ZdG

Cauza civilă de la Curtea de Apel (CA) Chișinău dintre deputatul fugar Ilan Șor și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a fost transmisă spre examinare unui alt complet de judecători, specializat în drept comun, iar magistrata Marina Anton a fost numită judecătoare-raportor pe caz. Astfel, o nouă ședință de judecată în acest proces urmează să aibă loc pe 9 decembrie 2021.

Ședința de judecată de la CA Chișinău dintre președinta R. Moldova Maia Sandu și Ilan Șor, în cadrul căreia magistrații urmează să examineze recursul depus de către avocații lui Șor în legătură cu decizia primei instanțe prin care deputatul a fost obligat să aducă scuze publice președintei Sandu pentru „minciună și defăimare”, cu achitarea prejudiciului moral de 50 de mii de lei, este programată pentru 9 decembrie 2021, cu începere de la ora 14:30. Vitalie Cotorobai, Ion Secrieru și Marina Anton sunt magistrații care fac parte din completul de judecători căruia i-a fost repartizată cauza spre examinare, iar magistrata Marina Anton a fost numită judecătoarea-raportor pe caz.

Captură document

Marina Anton este al doilea judecător raportor pe caz, după ce la 30 septembrie, ședința de judecată programată la CA Chișinău, în cadrul căreia magistrații urmau să examineze recursul depus de avocații lui Șor în legătură cu decizia primei instanțe prin care Șor a fost obligat să aducă scuze publice președintei Sandu pentru „minciună și defăimare”, cu achitarea prejudiciului moral de 50 de mii de le, nu a avut loc întrucât magistrata raportoare pe caz Veronica Negru, care face parte din completul căruia i-a fost repartizat dosarul, este specializată în contecios administrativ, iar cauza este de drept comun. Astfel, dosarul a fost transmis spre examinare magistraților Vitalie Cotorobai, Ion Secrieru și Marina Anton, complet de judecată specializat în drept comun. Ulterior, la 4 noiembrie curent la CA Chișinău urma să aibă loc ședința de judecată în acest dosar, însă examinarea recursului a fost amânat până pe 9 decembrie 2021, la solicitarea avocaților lui Șor.

Marina Anton

Marina Anton este judecătoare din 1999, fiind numită pe un termen de 5 ani la Judecătoria Ialoveni prin decretul preşedintelui R. Moldova de atunci, Petru Lucinschi. În 2001, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anton e transferată la Judecătoria Ciocana din Chişinău. Trei ani mai târziu, președintele R. Moldova de atunci Vladimir Voronin o acceptă în sistem până la atingerea plafonului de vârstă, iar în decembrie 2005 este promovată la Curtea de Apel (CA) Chişinău.

În 2020, potrivit declarației de avere, magistrata Marina Anton a declarat că obținut un salariu anual 241 900 de lei de la Curtea de Apel (CA) Chișinău ceea ce constituie 20 158 de lei lunar.

Marina Anton declară că ar locui, împreună cu soţul, într-un apartament de doar 40,3 m.p., pe care l-ar fi obţinut în 2003. Soţul judecătoarei, avocat din iunie 2013, este proprietarul unui Mercedes, produs în 2008, dobândit în 2011 prin „import” cu 190 mii de lei. Familia Anton declară o Toyota Hilux, produsă în 1996, dobândită în 2019 cu 60 000 de lei, dar și o remorcă, produsă în 2009, pe care au cumpărat-o în 2019 cu 9 000 de lei.

Citiți și: Casa de lux de pe numele socrului judecătoarei

Anterior Ziarul de Gardă a scris că judecătoarea Marina Anton a ajuns în atenţia opiniei publice la sfârşit de 2015, când Mihai Poalelungi, preşedintele de atunci al CSJ, anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei pe care o conducea, că a solicitat CSM-ului examinarea abaterilor disciplinare grave admise de judecătorii CA Chişinău Marina Anton, Nina Traciuc, Mihail Ciugureanu, Ion Secrieru şi Iurie Cotruţă la examinarea unei cauze civile privind decăderea din drepturi părinteşti. Preşedintele de atunci al CSJ s-a referit la faptul că judecătorii Anton, Traciuc şi Ciugureanu au formulat o soluţie privind existenţa temeiurilor pentru decăderea din drepturile părinteşti, motivând-o cu argumente privind lipsa temeiurilor pentru decăderea din aceste drepturi. După demers, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat de la CSM acordul de a iniţia urmărirea penală în privinţa celor cinci judecători implicaţi în acest caz. La 10 martie 2015, membrii CSM, prin vot, au acceptat demararea anchetei.

Peste doar câteva zile, pe 13 martie 2015, Marina Anton, judecător raportor pe acest dosar, la finalul Adunării Generale a Judecătorilor, a ţinut un discurs la subiect, aducând acuzaţii la adresa şefilor justiţiei din R. Moldova. Anton menţiona, în faţa a peste 300 de magistraţi, că se intenţionează „eliminarea din justiţie şi chiar condamnarea arbitrară a celor care au preferat ca, în activitatea lor, să acţioneze fără vreun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări şi intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, inclusiv judiciare, şi să se supună doar legii”. Judecătoarea a susţinut că dosarul penal intentat pe numele său şi al colegilor săi are la bază o greşeală de redactare a hotărârii care, imediat ce a fost sesizată, a fost corectată.


În ianuarie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Centru l-a obligat pe Ilan Șor să „dezmintă public minciuna că Maia Sandu ar fi primit bani în plic și să-i achite despăgubiri în mărime de 50 000 de lei”. Atunci, Ilan Șor a declarat că va ataca decizia în instanțele superioare și ia sugerat președintei R. Moldova să nu se bucure înainte de vreme, pentru că aceasta nu este decât o primă decizie.

Maia Sandu l-a acționat pe Ilan Șor în judecată după ce în 2018, preşedintele Partidului ŞOR, Ilan Şor, a declarat că personal îi transmitea sume impunătoare în plic, pe timp ce Sandu era ministru.