Detalii despre procurora decorată cu Insigna „Eminent al Procuraturii”, reținută în dosarul mitei pentru judecători

Pe lângă cei cinci judecători de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, și un procuror a fost reținut într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent. Este vorba de procurora Vera Chiranda, care activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru, municipiul Chișinău.

Potrivit magistrat.md, în 2015 Chiranda a fost decorată cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2016 i-a fost acordată Medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa II. Dinstincția i-a fost oferită cu prilejul Zilei lucrătorului procuraturii, „luând în considerație rezultatele activității desfășurate, indicatorii de performanță, calitățile profesionale și morale ale unor procurori”.

Foto: Publika.md

Înainte de activitatea la Procuratura mun. Chișinău, Vera Chiranda a activat din 1996 până în 2014 la Procuratura Transport.

În 2010 a fost intentată o procedură disciplinară în privința procurorei, fiindu-i imputată comiterea abaterii disciplinare – îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu.

„Ținînd cont de faptul că, procurorul Vera Chiranda se caracterizează pozitiv, nu a fost anterior sancționată disciplinar, iar abaterea disciplinară nu a condus la urmări grave, Colegiul disciplinar s-a limitat doar la examinarea în şedinţă a materialelor procedurii disciplinareă, considerînd inoportună aplicarea sancţiunii disciplinare”, se menționează în hotărârea Colegiului disciplinar adoptată în privința procurorei.

În 2018, Consiliul Superior al Procurorilor a inclus-o pe Chiranda în lista procurorilor care vor fi conducători ai stagiilor de practică. În această listă au fost incluși procurorii care au vechime în muncă, un nivel înalt de pregătire teoretică și practică, dar și reputație ireproșabilă.

Procurora a ridicat în 2017 un salariu de peste 223 de mii de lei. Vera Chiranda are în proprietate un apartament de circa 104 m2, al cărui valoare se ridică la peste 473 de mii de lei. Funcționara nu deține terenuri, mașini sau alte imobile.

Vera Chiranda, împreună cu alți cinci judecători, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculptat pe un dosar au fost reținuți pe 23 octombrie într-un caz de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Lider Moldovan

    PLAHOTNIUK CONTRA PLAHOTNIUK?

    Procurora decorată cu Insigna „Eminent al Procuraturii”, reținută în dosarul mitei pentru judecători? PLAHOTNIUK CONTRA PLAHOTNIUK? Că atât procurorii, cât și judecătorii, cât și anticorupția sunt capturați toți de oligarh nu încape nici o îndoială! O fumigenă de ochii lumii sau ceva în mecanizmul diabolic al uzurpatorului Plahotniuk n-a funcționat? Mai degrabă o fumigenă, căreia uzurpatorul i-a dat drumul asemenea unei beșini din fotoliul său comod de la GBC!

  2. ma

    Rafuiala in stil comunisT, de la Stalin in coace. Cei care furau un porumb primeau ani grei de puscarie, iar cei care cu masinele se rascumparau. Cazul lui SOR este un exemplu – a furat miliarde si el se plimba cu ochelari, pazit de bodigarzi, ingimfat ca un curcan prin gainarie, arucind niste produse alterate celor infometati de guvernarea proasta a GBC-lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *