Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre dosarul contravențional pe…

Detalii despre dosarul contravențional pe exces de putere în care este vizată bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul

Sursa foto: Evghenia Guțul/ Facebook

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, este vizată într-un dosar contravențional de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Cauza penală a fost pornită pe 5 septembrie de către Procuratura din UTA Găgăuzia în baza unei plângeri a doi activiști civici. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru.

„La moment, nu există nici o persoană cu statut de contravenient în cauza nominalizată. Procuratura urmează să audieze reprezentantul părții vătămate și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru elucidarea circumstanțelor relevante și stabilirea adevărului”, a declarat Violina Moraru.

Pe 19 iulie 2023, la Comrat a avut loc evenimentul de inaugurare a noii bașcane a UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Nici prim-ministrul Dorin Recean și niciun alt reprezentant al Guvernului nu a participat la ceremonie.

Pe 22 mai 2023, Curtea de Apel Comrat a validat mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, care a fost declarat neconstituțional de către CC, în funcția de bașcană a Găgăuziei. Potrivit procesului-verbal final, prezentat de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, Evghenia Guțul a ieșit câștigătoare în urma turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcană a regiunii, cu 52,34% din voturi.

A doua zi după inaugurarea în funcție a Evgheniei Guțul, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu precizări în cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Potrivit Procuraturii, unsprezece persoane au fost recunoscute în calitate de bănuit în această cauză penală.

Cauza penală a fost pornită de Centrului Național Anticorupție (CNA) pe 27 aprilie 2023, în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de corupere a alegătorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”. Pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” au devenit parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională.