Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Declarațiile privind probele video care…

Declarațiile privind probele video care ar fi dispărut dintr-un dosar al lui Veaceslav Platon aflat în instanță- „o distorsiune a realității”, potrivit Judecătoriei Chișinău

Sursa: ZdG

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a emis un comunicat de presă, în care infirmă lipsa vreunei probe din cauza penală în care este vizat Veaceslav Platon.

În contextul comunicatului publicat de Procuratura Anticorupție (PA) la 10 mai în care instituția a respins „orice acuzație” privind implicarea sa în dispariția unor CD-uri cu înregistrări video și audio din cadrul cauzei penale aflate pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, reprezentanții instanței susțin că a avut loc „o distorsiune a realității”.

„Luând în consideraţie interesul sporit al societății și al mass-media vis-a-vis de incidentul creat prin o eventuală dispariţie a unor probe din cauza penală pendinte în Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, vă comunicăm că a avut loc o distorsiune a realității cu privire la acest subiect.

Or, în rezultatul efectuării unor verificări în cadrul instituţiei judecătoreşti, s-a stabilit că toate mijloacele materiale de probă care au fost remise împreună cu dosarele penale în instanţă, inclusiv şi purtătorul de informații invocat în cauza penală de învinuire a domnului Veaceslav Platon, se află în Camera de păstrare a corpurilor delicte din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, cu respectarea Instrucţiunii cu privire la activitatea de evidenţă şi documentare procesuală în judecătorii şi curţile de apel, aprobată prin Hotărârea CSM nr.142/4 din 4 februarie 2014, mijloacele materiale de probă fiind luate la evidenţă de o persoană responsabilă şi cu menţiunile necesare în Registrul pentru evidenţa corpurilor delicte, iar în acest context, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, infirmă lipsa vreunei probe din această cauză penală”, notează sursa citată.

PA a respins anterior „orice acuzație privind implicarea în dispariția CD-urilor” cu înregistrări video și audio din cadrul cauzei penale a lui Veaceslav Platon, aflată pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Totodată, instituția a venit cu precizări pe marginea dosarului penal de tentativă de escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere activă.

„Afirmațiile acestuia despre faptul că informațiile ce se conțin pe dispozitivele electronice sunt false, nu corespund realității și sunt o modalitate de apărare și denigrare a imaginii Procuraturii, ori, anterior instanțele de judecată au recunoscut probele în cauză ca fiind pertinente și concludente în confirmarea vinovăției aduse lui Veaceslav Platon”, comunică PA.

În cadrul ședinței de judecată din 2 mai 2023, instanța a stabilit lipsa CD-urilor pe care sunt înregistrate imagini video și audio ce ar demonstra, potrivit PA, vinovăția lui Platon de comiterea infracțiunii de corupere activă.

„Mijloacele materiale de probă la care se face referire, au fost transmise instanței odată cu transmiterea cauzei pentru examinare acesteia în fond, respectiv păstrarea lor nu ține de competența Procuraturii Anticorupție. Pentru a nu tergiversa procesul penal, la ședința din 2 mai, acuzatorul de stat a solicitat instanței de a fi prezentate alte probe până la identificarea probei lipsă. La moment sunt întreprinse măsuri în vederea stabilirii locului aflării mijloacelor materiale de probă”, conform sursei citate.

La 20 mai 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală în care Veaceslav Platon și alți doi inculpați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de tentativă a escrocheriei în proporții deosebit de mari. Conform materialelor, Platon, fiind și gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni al companiilor de asigurare S.A. „AsitoKapital”- România, S.A. ,,Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group”, deținute prin intermediul persoanelor terțe, în perioada septembrie – decembrie 2016, ar fi organizat şi dirijat comiterea infracţiunii de sustragere prin escrocherie în proporții deosebit de mari, a activelor entității menționate, implicând în comiterea faptei infracționale alte persoane în calitate de autori.

La 30 iunie 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de corupere activă de către Platon. Acesta a avut discuții cu persoanele publice din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială ,,Pantera” al DIP al Ministerului Justiției al R. Moldova, care asigurau  paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, promițându-le apartamente în mun. Chișinău, automobil după alegerea personală, sau mijloace financiare în sumă de 5 000 de euro, pentru efectuarea controlului corporal superficial, permisiunea anumitor acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor dintre Platon şi avocați, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil. Cele două cauze au fost conexate într-o singură procedură.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 de lei, precum și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau a exercita anumită activitate economică pe un termen de 3 ani.

Prin Decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău, din 14 decembrie 2018, instanța de apel a casat sentința, în partea stabilirii pedepsei lui Platon, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul persoanelor juridice, în sistemul bancar și a exercita activități de antreprenoriat pe un termen de 5 ani.

Ulterior, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 29 octombrie 2019, a fost casată total decizia Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2018, şi dispusă rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, în alt complet de judecată. În asemenea circumstanțe, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 30 ianuarie 2020, a fost a dispusă rejudecarea cauzei de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un alt complet de judecată.

Pe parcursul procesului penal, Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, astfel încât, la demersul acuzatorului de stat, la 12 august 2021, instanța a dispus aplicarea măsurii preventive – arestarea preventivă (în contumacie) și anunțarea sa în căutare.   

În prezent, Procuratura Anticorupție reprezintă acuzarea de stat în trei cauze penale pe mai multe capete de acuzare ce-l vizează pe Veaceslav Platon.  La fel, Platon este vizat în alte cauze penale ce se află la etapa de urmărire penală.