Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia Curtea de Apel privind…

Decizia Curtea de Apel privind bănuiții din dosarul „Primăria”

În cadrul unei ședințe, Curtea de Apel a luat decizii privind cei cinci bănuiți din dosarul „Primăria”.

Astfel, arhitectul Radu Blaj se va afla în continuare în arest preventiv. Magistrații Curții de Apel au menținut astfel decizia Judecătoriei Buiucani, care a emis pe numele acestuia un mandat de arest preventiv pe un termen de 10 zile în izolatorul CNA. Totodată, inspectorul Vitalie Știrbu a fost arestat preventiv pentru 25 de zile, iar doi dintre intermediarii reținuți în dosarele care vizează cazuri de corupție pasivă și activă și depășirea atribuțiilor de serviciu în cadrul Primăriei, Nicolae Șaban și Viorel Cornescu au primit mandate de arest preventiv pe un termen de 20 de zile, în izolatorul CNA. De asemenea, viceprimarul capitalei, Vlad Coteț, a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 25 de zile.

Amin­tim că, la 25 mai, anga­ja­ții CNA au efec­tuat 12 per­che­zi­ții la domi­ci­li­ile, biro­u­rile de ser­vi­ciu și auto­mo­bi­lele unor func­țio­nari publici din cadrul Pri­mă­riei Chi­și­nău. „Per­che­zi­ți­ile sunt efec­tu­ate în baza unui dosar de corup­ție des­chis la înce­pu­tul aces­tui an”, ne-a comu­ni­cat Angela Sta­rin­schi, ofi­țe­rul de presă al CNA.

În cadrul aces­tui dosar sunt vizați vice­pri­ma­rul Vlad Coteț, șeful adjunct al Direc­ției Gene­rale Arhi­tec­tură, Urba­nism și Rela­ții Fun­ci­are, Radu Blaj, un inspec­tor prin­ci­pal din cadrul Direc­ției și două per­soane fizice care sunt bănu­ite că ar fi inter­me­diat pre­su­pu­sele acțiuni de corup­ție.

„În cadrul per­che­zi­ți­i­lor au fost des­co­pe­rite mai multe infrac­țiuni. Este vorba de infrac­țiuni legate de urgen­tare a per­fec­tă­rii acte­lor de pri­va­ti­zare a spa­ți­i­lor de locuit, schim­ba­rea tere­nu­ri­lor, etc. În cadrul inves­ti­ga­ţiei s-a reu­şit docu­men­ta­rea fap­tu­lui mitu­i­rii per­soa­ne­lor publice. Suma maximă a mitei care a fost trans­misă este de 12 mii de euro, dar aceasta nu este unica sumă care a fost trans­misă pen­tru comi­te­rea ile­ga­li­tă­ţi­lor res­pec­tive”, a men­țio­nat Bogdan Zum­breanu, șeful Direc­ției urmă­rire penală din cadrul CNA.

Cei cinci bănu­iți au fost reți­nuți pen­tru 72 de ore, în baza a zece acte de corup­ție. Însă, la scurt timp, vice­pri­ma­rul Vlad Coteț a fost trans­por­tat la Spi­ta­lul de Urgență pen­tru inves­ti­ga­ții. „Vice­pri­ma­rul a soli­ci­tat asis­tența medi­cală. Dacă medi­cii vor sta­bili că acesta are nevoie de spi­ta­li­zare, atunci el va fi inter­nat la spi­ta­lul peni­ten­ci­a­ru­lui, iar dacă acesta se va simți bine, atunci va fi dus în izo­la­to­rul CNA”, a expli­cat Zum­breanu.

„Acum se îna­in­tează acu­za­rea și în depen­dență de decla­ra­ți­ile pe care le oferă și con­clu­cra­rea cu orga­nul de urmă­rire penală, se va decide în pri­vința măsu­rii pre­ven­tive. Dl Coteț era în spi­tal. Per­soa­nele inter­me­di­are reți­nute inter­me­diau afa­ce­rile. Nu sunt rude cu func­țio­na­rii. În dosar este infor­ma­ție ope­ra­tivă și plân­gere a unor locu­i­tori în pri­vința unui imo­bil care a fost dat în exploa­tare. Dosa­rul este des­chis pe mar­gi­nea aces­tui caz. Este un sin­gur dosar, pe mai multe capete de acu­zare”, a decla­rat, la subiect, Vio­rel Morari, șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție.

Vadim Brân­za­niuc, pur­tă­to­rul de cuvânt al Pri­mă­riei sus­ține că nu va comenta această situ­a­ție. „Pozi­ția pri­mă­riei este că cei care nu res­pectă legea tre­buie să fie trași la răs­pun­dere și noi nu sun­tem în drept să comen­tăm acțiu­nile orga­ne­lor de drept”, a sub­li­niat Brân­za­niuc.