Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   De ce a fost reținut…

De ce a fost reținut în 2018 Alexei Țurcan, noul arhitect-șef interimar al municipiului Chișinău

Printr-o dispoziție semnată la 4 aprilie curent de către Ruslan Codreanu, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Alexei Țurcan, care până acum deținea funcția de șef al Secției construcții în zone protejate, a fost numit șef interimar al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare. Pe 19 octombrie 2018, Țurcan a fost reținut de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de corupție.

Conform dispoziției primarului general, Alexei Țurcan a fost numit în funcția de arhitect-șef interimar al municipiului Chișinău pe o perioadă de șase luni sau până la organizarea concursului pentru ocuparea respectivei funcții.

În octombrie 2018, Alexei Țurcan și doi subalterni de-ai săi au fost reținuți pentru 72 de ore.

Potrivit CNA, aceștia ar fi organizat o schemă prin care urgentau perfectarea și eliberarea documentelor permisive pentru construcția, reconstrucția sau replanificarea unor imobile, pentru elaborarea schițelor de proiect, eliberarea certificatelor de urbanism, dar și pentru semnarea proceselor verbale de recepție finală a unor lucrări.

Pentru aceste servicii solicitanții de acte ar fi achitat sume importante de bani unor intermediari, care, la rândul lor, transmiteau o parte din bani funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.

Ulterior Țurcan și-ar fi recunoscut vina și a fost eliberat din arest.

Funcția de șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare a devenit vacantă după ce fostul șef, Sergiu Borozan, a fost demis pe 3 aprilie curent de către primarul general interimar, Ruslan Codreanu.