Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea de Apel a respins,…

Curtea de Apel a respins, din nou, recursul avocaților lui Filat

Adriana Bețișor, procurorl care se ocupă de cazul lui Vlad Filat, a anunțat că magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul avocaților lui Filat. „A fost examinat recursul avocaților părții apărării privind prelungirea măsurii preventive cu 30 de zile. Curtea de Apel a decis respingerea acestui recurs”, a subliniat Bețișor.

„Astăzi, încă o dată ne-am convins că acest dosar este unul politic. Partea acuzării a insistat încă o dată pe menținerea arestului preventiv, invocând că Vlad Filat ar putea influența martorii sau s-ar putea eschiva de la procesul de judecată. Magistrații Curții de Apel nu au luat în calcul datele prezentate de noi… Asistăm la același proces eșuat, care se repetă pe bandă rulantă”, a declarat Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat.

Amintim că fos­tul prim-ministru al R. Mol­dova şi preşe­din­tele PLDM, Vlad Filat, a fost reţi­nut la 15 octom­brie 2015 după un auto­de­nunţ al omu­lui de afa­ceri Ilan Şor, în care acesta din urmă măr­tu­ri­sea anche­ta­to­ri­lor că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită de 250 de mili­oane de dolari. După acest auto­de­nunţ, pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat. Pro­pu­ne­rea a fost votată de 79 de depu­ta­ţii, iar ex-premierul a fost reţi­nut pen­tru 72 de ore. La 18 octom­brie 2015, acesta a fost ares­tat pen­tru 30 de zile, fiind acu­zat de coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă. La 23 octom­brie deci­zia a fost menţi­nută de Cur­tea de Apel Chi­şi­nău, iar pe data de 11 noiem­brie, jude­că­to­rii au accep­tat demer­sul pro­cu­ro­ri­lor anti­co­ru­pţie, care au cerut pre­lun­gi­rea man­da­tu­lui de arest a depu­ta­tu­lui PLDM, Vlad Filat, cu încă 30 de zile, până pe 14 decem­brie. La 10 decem­brie 2015, magis­tra­tul Mihail Dia­conu a apro­bat demer­sul pro­cu­ro­ru­lui Adri­ana Beţi­şor pri­vind pre­lun­gi­rea ter­me­nu­lui de arest pre­ven­tiv cu 30 de zile, adică până la 13 ianu­a­rie 2016. Atunci, Adri­ana Beţi­şor a decla­rat că în cazul în care fos­tul pre­mier ar fi cer­ce­tat în liber­tate, ar exista anu­mite ris­curi că acesta ar putea influ­enţa mer­sul anche­tei. La 5 ianu­a­rie, Jude­că­to­ria Buiu­cani a pre­lun­git cu încă 90 de zile man­da­tul de arest.