Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea de Apel a anulat…

Curtea de Apel a anulat suspendarea pedepsei. Bărbatul care l-a accidentat mortal pe Dan Vulpe va sta cinci ani după gratii

Sergiu Trofim, bărbatul care l-a accidentat mortal pe Dan Vulpe în decembrie 2013, va sta după gratii în următorii cinci ani. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip deschis. Decizia a fost pronunțată la 31 martie curent de către Curtea de Apel Chișinău (CA). Astfel, instanța de apel a modificat sentința magistratului Virgiliu Buhnaci, de la Judecătoria sectorului Botanica,  care a aplicat suspendarea pedepsei pe un termen de patru ani. 

Completul de judecată format din magistrații Iurie Melinteanu, Ludmila Ouș și Nichifor Corochii a  menținut sentința instnaței de  fond doar în partea prejudiciului adus succesorilor părții vătămate. Astfel, Trofim urmează să plă­tească fami­liei Vulpe un pre­ju­di­ciu moral de 300 de mii de lei, dar şi 63,3 de mii de lei, pre­ju­di­ciu mate­rial.

De asemenea, magistrații Curții de Apel l-au privat pe Trofim de drep­tu­l de a con­duce mij­loace de trans­port pe un ter­men de patru ani. Decizia motivată va fi prezentată la 28 aprilie.judecatori

Procurorul Vitalie Gavriliță, care a reprezentat cazul în instanța de apel, a menționat că Trofim a particpat doar în ședință, la pronunțarea deciziei fiind prezent numai avocatul acestuia. Procurorul a declarat că Trofim nu putea fi reținut  imediat, în sala de judecată, doarece hotărârea urmează a fi transmisă instanței de fond, pentru a fi executată. Procurorul recunoaște că Trofim ar putea să se eschiveze de la răspundere penală în acest timp, dar spune că norma legală presupune anume acestă procedură.

Constantin Vulpe, tatăl lui Dan, spune că nu se bucură de această pedeapsă, deoarece oricum nu-i poate întoarece fiul. Acesta recunoaște că nu-i dorește răul acestui tânăr care este tată a doi copii, dar spune că vrea să se facă dreptate şi este mulţumit de faptul că justiţia i-a făcut, într-un fel, dreptate.

ZdG a fost sin­gura insti­tu­ție de presă care a urmă­rit Dosa­rul mor­ții lui Dan Vulpe, care a ajuns în aten­ția opi­niei publice acum doi ani.

Amintim că, în noap­tea de 15 decem­brie 2013, Dan Vulpe a fost lovit mor­tal pe bd. Dacia de un Mer­ce­des care se deplasa cu 93 km/h. Şofe­rul, Ser­giu Tro­fim, şi alţi trei pasa­geri au pără­sit locul acci­den­tu­lui fără a acorda pri­mul aju­tor. Chiar dacă ancheta penală a demon­strat vino­vă­ţia şofe­ru­lui, după mai bine de doi ani de la acci­dent, magis­tra­tul Vir­gi­liu Buh­naci l-a con­dam­nat pe Ser­giu Tro­fim la 5 ani de închi­soare cu sus­pen­dare.  La 4 februarie 2016, în ziua în care Dan ar fi împlinit 42 de ani, tatăl şi rudele, îndureraţi şi cu ochii în lacrimi, direct din sala de judecată, au mers la mormântul lui Dan pentru o slujbă de pomenire. Deşi familia lui Dan a solicitat tragerea la răspundere pentru complicitate şi a celor trei martori aflaţi în maşină, cererile înaintate de avocat au rămas fără răspuns.

ZdG a urmă­rit cazul și a publi­cat mai multe arti­cole la acest subiect: „Secre­tele dosa­ru­lui Dan Vulpe” și „Dosa­rul lui Dan Vulpe în jude­cată”

Vedeți aici decizia Judecătoriei Botanica din 4 februarie 2016, în ziua în care Dan ar fi împlinit 42 de ani:

Imediat după ședința de judecată, părinții și rudele au mers la cimitir pentru o slujbă de pomenire: