Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum rămâne cu desemnarea procurorului…

Cum rămâne cu desemnarea procurorului general: soluțiile lui Dodon

Rezultatele concursului pentru preselectarea celor patru candidați la funcția de procuror general au fost anulate, iar noile modificări la Legea cu privire la Procuratură nu au trecut de Parlament. În aceste circumstanțe, este neclar cum va fi ales noul șef al Procuraturii Generale.

„Reforma justiției va fi implementată în continuare. Eu cred că indiferent pe ce formulă se va ajunge, majoritate sau guvern minoritar, voi insista ca toate recomandările Comisiei de la Veneția să fie luate în calcul și reforma să fie implementată exact așa cum o așteaptă societatea”, susține președintele Dodon.

Șeful statului mai declară că în aceste circumstanțe există două soluții. Potrivit lui, noul ministru al Justiției ar trebui să anunțe un nou concurs, conform legii în vigoare, sau să revină la rezultatele concursului anulat de ministra Olesea Stamate.

După anularea rezultatelor concursului pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noi modificări la Legea cu privire la Procuratură, în sensul în care, Maia Sandu să fie cea care va preselecta candidații. Propunerea a nemulțumit însă socialiștii, care la 8 noiembrie au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Sub pretextul conflictului în jurul acestei asumări de răspundere a Guvernului, cabinetul de miniștri, în frunte cu Maia Sandu, a fost demis la 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați socialiști și democrați.