CtEDO a obligat Rusia să achite 216 000 de euro pentru îngrădirea dreptului la educație în regiunea transnistreană

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat decizia în cazul Iovcev și alții versus R. Moldova și Rusia, cu referire la drepturile la educație a persoanelor din stânga Nistrului. Curtea a obligat Federația Rusă să plătească celor 18 reclamanți suma totală de 216 000 euro pentru despăgubiri morale și cheltuieli de judecată.

Cazul se referă la plângerea a cinci elevi, trei părinți și 10 angajați ai școlilor de limbă română din regiunea transnistreană, care s-au plâns în fața Curții de presiunile la care au fost supuși în perioada 2013 – 2014 de către structurile autoproclametei republici moldovenești nistrene (rmn).

Reclamanții au susținut că au fost supuși presiunilor autorităților rmn ca parte a unei campaniii de hărțuire și intimidare împotriva școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului. Aceștia s-au plâns pe inspecțiile fiscale și de sănătate; perceperea taxelor; creșterea chiriei; înghețarea conturilor bancare, fapt care îi împiedica să plătească salariile profesorilor; opriri în alimentarea cu energie electrică și gaze; arestări și percheziții vamale ale membrilor personalului din școli și confiscarea unor bunuri. Doi elevi au declarat că erau supuși zilnic verificărilor, deoarece mergeau cu autobuzul la o școală care fusese mutată într-o zonă aflată sub controlul R. Moldova.

Totodată, bazându-se pe articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenție, 10 solicitanți (angajați ai școlilor) s-au plâns că au fost supuși hărțuirii din cauza alegerii lor să folosească limba română și că dreptul lor la identitate culturală fusese astfel încălcat.

În urma examinării cazului, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a remarcat că autoritățile moldovene au făcut eforturi pentru protejarea intereselor solicitanților, prin finanțarea școlilor de limbă română în stânga Nistrului. În consecință, Curtea a considerat că R. Moldova și-a îndeplinit obligațiile.

În ceea ce privește Federația Rusă, Curtea a stabilit că acest stat a exercitat efectiv controlul asupra rmn în perioada respectivă. Având în vedere susținerea militară, economică și politică a Federației Ruse pentru rmn, fără de care acesta din urmă nu ar fi putut supraviețui, responsabilitatea Rusiei a fost angajată în temeiul Convenției. 

CtEDO a considerată că Rusia trebuie să plătească daune morale a câte 12 mii de euro pentru trei reclamanți, câte 6 mii de euro despăgubiri pentru 15 solicitanți și câte 5 mii de euro pentru toți solicitanții pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *