Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSP: Șase candidați s-au înregistrat…

CSP: Șase candidați s-au înregistrat în cursa pentru șefia Procuraturii Generale

Imagine-simbol

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a făcut publică lista celor șase candidați înscriși în concursul pentru șefia Procuraturii Generale (PG) a R. Moldova. Actualul șef interimar al PG Ion Munteanu se regăsește printre candidați.

Potrivit CSP, la concurs, au depus dosarele de participare:

  • avocatul Ilie Rotaru;
  • procurorul adjunct interimar Igor Demciucin;
  • avocatul Serghei Perju;
  • procurorul Octavian Iachimovschi;
  • procurorul general interimar Ion Munteanu;
  • juristul Andrei Coca.

Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de lege care prevede excluderea obligativității oferirii unor punctaje a fost votat joi, 28 decembrie, în prima lectură, de 57 de deputați.

În prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP. Proiectul de lege prin care se modifică procedura de stabilire a candidaților la funcția de procuror general va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Modificările legislative sunt făcute în timp ce se desfășoară concursul pentru funcția de procuror general,  anunțat la 23 octombrie. Termenul de depunere a dosarelor în cadrul concursului pentru funcția de procuror general a fost prelungit până la data de 29 decembrie 2023. CSP a anunțat anterior că au fost înregistrați doi candidați.