Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a luat act de…

CSP a luat act de cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de președintă a Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general

Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat rămâne fără președinte, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de președintă a Comisiei.

Cererea depusă de către Lidia Bulgac urma să fie examinată la ședința din 28 decembrie 2021 a CSP însă atunci Eduard Varzari, membru CSP, a declarat că regulamentul cu privire la activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general nu prevede procedura de examinare a unei astfel de cereri și CSP a decis amânarea chestiunii pentru o altă ședință.

La 23 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a constituit Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în cadrul unei ședințe extraordinare.

Lista membrilor din comisia de evaluare a performanțelor procurorului general:

– Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către Președintele Republicii Moldova;
– Angela Popil, avocată, propusă de către Ministerul Justiției
– Lidia Bulgac, ex judecător, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii;
– Mariana Alexandru, consilier al Procurorului șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor;
– Ion Matușenco, avocat, propus de către Procurorul General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo;

Lidia Bulgac a activat în funcția de judecător din 1993 până în 2020. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM. La 7 august 2019, a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții de Apel, după ce fostul șef al instituției, Ion Pleșca a ieșit la pensie.

În 2018, Bulgac s-a numărat printre judecătorii care au primit distincții din partea șefului statului. Aceasta s-a ales cu titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.

La 18 august 2020, CSM a aprobat cererea de demisie depusă de Lidia Bulgac. Detalii aici