Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a desemnat un procuror…

CSP a desemnat un procuror care va investiga sesizarea depusă de ex-deputata Inga Grigoriu privind acțiunile lui Stoianoglo în legătură cu expulzarea profesorilor turci

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), să investigheze sesizarea depusă de către ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu, privind acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată joi, 18 noiembrie, de plenul CSP.

Procurorul Andrei Balan va examina aspectele invocate de Inga Grigoriu. A expedia procurorului în Procuratura Anticorupție Andrei Balan sesizarea”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Fosta deputată a sesizat CSP și a cerut investigarea „inacțiunilor” procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, referitor la investigarea expulzării celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

Captură video privesc.eu

În sesizare invoc și interesul public care nu a fost satisfăcut ori dosarul a fost secretizat. Avem o persoană a recunoscut drept vinovat. Conform sesizării, solicit următoarele – examinarea sesizării de către CSP, desemnarea procurorului pentru examinarea depășirilor de atribuții de serviciu a lui Alexandr Stoianoglo. (…) Botnari înainte de a fi la SIS, a avut legături cu Vladimir Plahotniuc, Botnari a fost membru al PD. (…) Lui Stoianoglo nu i-a fost interesant să vadă cine a fost implicat în răpirea celor 7 persoane? (…) Am descris abuzul de drept săvârșit de Botnari Vasile, sub acoperirea lui Alexandr Stoianoglo, la comandata lui Vladimir Plahotniuc. (…) De ce procurorul Stoianoglo nu și-a pus în aplicare atribuțiile conform articolului 11? De ce procurorul general suspendat nu a avut o atitudine ca atare referitor la acest caz?”, a declarat Inga Grigoriu.

Foto: anticoruptie.md

Andrei Balan activează în cadrul Procuraturii Anticorupție din 2003. Potrivit magistrat.md, în 2020, Balan a obținut un salariu anual de la PA de 321 587 lei, ceea ce constituie 26 798 de lei lunar. În 2017, ZdG a scris că Andrei Balan a candidat la funcția de adjunct al procurorului-șel al Procuraturii Anticorupție (PA). Detalii aici


Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

Vasile Botnari, fostul director SIS

În august 2019, PG anunța că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații SIS. În 2019, fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar abia peste o lună, decizia instanței a fost făcută publică de procurorul general, Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată. Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai fostului director SIS și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.