Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a aprobat componența nominală…

CSP a aprobat componența nominală a Comisiei de preselectare a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au aprobat marți, 26 aprilie, componența nominală a Comisiei de preselectare a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA).

Componența nominală a Comisiei:

  • Laura Ștefan, coordonator politici anticorupție, „Expert Forum” din România;
  • Iulian Groza, director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE);
  • Kevin Lanigan, expert în domeniul justiției și anticorupție, SUA;
  • Aivars Ostapko, șef al Directiei cooperare internatională, Procuratura Generală din Letonia;
  • Mariana Gornea, procuroră în cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, Comisia de preselectare are ca sarcină de bază de a efectua evaluarea candidaților la funcția de procuror-șef al PA sub aspectul integrității și a profesionalismului. Ulterior, aceste evaluări vor fi transmise la CSP, care va face selecția și a va lua decizia finală.

Pe 13 aprilie curent, Ziarul de Gardă a scris că Adrian Bordianu, Octavian Iachimovschi, Veronica Dragalin, Oleg Potîrniche și Victor Brânză sunt, potrivit surselor ZdG, cei cinci aspiranți la funcția de șef al PA.

Tot pe 13 aprilie, CSP a anunțat despre finalizarea etapei de recepționare a dosarelor de concurs pentru funcția de procuror-șef al PA, fiind înregistrate cinci dosare.

Pe 4 februarie curent, a fost inițiat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PA. Tot atunci, CSP a aprobat și regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor publice pentru selectarea candidaților la șefia procuraturilor specializate, PA și PCCOCS. De atunci, termenul de depunere a dosarele pentru a participa la concurs a fost extins de două ori – prima dată până la 9 martie curent, iar a doua oară – până pe 23 martie curent.