Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM urmează să aprobe un…

CSM urmează să aprobe un Regulament care îngrădește accesul la informație

Pe agenda ședinței din 10 octombrie a Consiului Superior al  Magistraturii (CSM), la punctul 7 este inclus, spre a fi aprobat Regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor. Acesta conține mai multe prevederi care îngrădesc accesul la informație. 

Anterior, Plenul Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat Hotărîrea nr. 115/5 din 07 februarie 2017, prin care a dispus instituirea unui Grupul de lucru, referitor la modificarea Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești, care a fost adoptat inițial la 21 iunie 2016 prin Hotărârea CSM nr. 432/19 Acesta prevede depersonalizarea datelor – modificarea datelor cu caracter personal astfel încât detaliile privind circumstanțele personale sau materiale să nu mai permită atribuirea acestora unei persoane fizice identificate sau identificabile.

Regulamentul a trezit nemulțumiri în rândul societății civile și de media, întrucât acesta face practic imposibilă găsirea hotărârii de către o persoană terţă. „În urma analizării noilor propuneri, considerăm de principiu că ele nu pot fi susținute în forma în care au fost propuse. Multe dintre aceste propuneri (de ex. lărgirea temeiurilor pentru justificarea nepublicării hotărârilor judecătorești) limitează în mod nejustificat accesul la informații de interes public. În același timp, nicio modificare propusă de către membrii grupului de lucru nu soluționează în nici un fel problema restricționării căutării hotărârilor judecătorești după numele părților”, se spune într-o Notă de poziție a acestor organizații, ce vizează modificarea regulamentului.