Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM respinge două sesizări ale…

CSM respinge două sesizări ale procurorului general interimar pentru pornirea urmăririi penale în privința ex-președintelui Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, cercetat într-un dosar pentru îmbogățire ilicită

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins marți, 24 mai, două sesizări ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința unui fost judecător.

Potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, care este cercetat într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, este ex-judecătorul în privința căruia CSM a respins două acorduri pentru pornirea urmăririi penale.

În prezent, în privința fostului judecător al Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș este aplicată măsura sub formă de liberare provizorie sub control judiciar în dosarul penal în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită.


Anterior, ZdG a scris că ex-președintele Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, care a fost eliberat din funcția de judecător la mijlocul lunii martie curent, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, va primi indemnizație unică de concediere în valoare de 234 565,25 de lei. Membrii CSM au aprobat în cadrul ședinței de marți, 10 mai, demersul Curții de Apel Bălți referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare. Astfel, Alexandru Gheorghieș urmează să ridice o indemnizație unică de 234 565,25 de lei pentru 18 ani de activitate în sistemul judecătoresc.

În noiembrie 2021, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ci aparțineau fostului magistrat.

Gheorghieș este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, fostul magistrat a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.

Anterior, ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a Curții de Apel Bălți. Ex-judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților Curții de Apel Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Afaceri cu iz penal între femeia de serviciu, intendentul și fostul președinte al Curții de Apel Bălți. Detalii noi despre dosarul penal în care Alexandru Gheorghieș este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită